Inundaţiile din luna iunie au distrus aproape 278.000 ha de culturi agricole, valoarea pagubelor estimate fiind de 133,6 milioane lei, potrivit datelor Ministerului Agriculturii. Se aşteaptă o producţie de grâu de numai 3,3 milioane tone.
Din suprafaţa totală afectată de inundaţii, circa 26.000 ha au fost compromise în totalitate, iar 99.333 ha au fost afectate în proporţie de peste 30%.
Grâul a fost compromis pe o suprafaţă de peste 110 mii ha, rapiţa pe 57 mii ha, porumbul pe aproape 37 mii ha. Inundaţiile au mai distrus şi culturi de orz, floarea soarelui, soia, cartofi, sfeclă de zahăr, păşuni şi fâneţe.
Potrivit specialiştilor din MADR, producţiile agricole vor fi influenţate negativ în acest an, atât din punct de vedere cantitativ cât şi calitativ, din cauza cantităţilor mari de precipitaţii căzute în luna iunie şi iulie.
“Producţia, în special la culturile de cereale, va înregistra o scădere, ca urmare a frângerii tulpinilor, iar acest lucru va duce la îngreunarea şi chiar la imposilitatea recoltării suprafeţelor afectate de inundaţii, precum şi la scuturarea boabelor din spic”, potrivit informaţiilor furnizate de specialiştii MADR.
Jumătate din producţia de grâu nu va putea fi folosită în panificaţie
Înaintea ploilor a fost evaluată o producţie de grâu de circa 5,7 milioane tone, dar după cantităţile masive de precipitaţii din luna iunie, datele culese de Agrostar arată o recoltă situată între 3,2 şi 3,3 milioane tone, a spus liderului Federaţiei Agrostar, Ştefan Niculae,.
“Din estimările noastre făcute în zonele marilor producători de grâu din România şi nu în cele de subzistenţă a reieşit că vom avea o producţie de circa 5,7 milioane tone, în 2010, dar, după ploile din ultima perioadă, producţiile au fost grav afectate şi nu cred că vom obţine mai mult 3,2 – 3,3 milioane tone de grâu. Din păcate şi din această cantitate estimările noastre arată că numai jumătate va fi grâu panificabil, ceea ce înseamnă că vom fi nevoiţi să apelăm la importuri pentru a ne acoperi necesarul intern”, a arătat Ştefan Niculae.
Dacă anul trecut producţia medie la hectar, înregistrată în marile bazine cerealiere, era de 4,2 – 6,7 tone/ha, anul acesta, potrivit liderului sindical, aceasta s-a înjumătăţit, la 2,5-3,2 tone/ha.
Anul trecut, producţia de grâu a României a fost de 5,2 milioane tone, iar în 2008 de 7,7 milioane tone.