Lituania a declarat stare de urgență din cauza fluxului de migranți din ultimele zile din țara vecină, Belarus, în contextul în care tensiunile dintre UE și regimul de la Minsk se intensifică.
O nouă ameninţare în Europa
Ministrul de Interne din Lituania, Agle Bilotaite, a declarat că decizia, propusă de Serviciul de Stat al Grănicerilor, este necesară nu din cauza unei amenințări tot mai mari pentru țara sa, ci pentru a pune în aplicare un sistem mai puternic de gestionare a migranților.
Autorităţile lituaniene au prins 150 de imigranţi extracomunitari care veneau din Belarus. În total, peste 820 de imigranţi clandestini, cei mai mulţi din Orientul Mijlociu, au încercat să traverseze anul acesta frontiera dintre Belarus şi Lituania.
Președintele Belarusului, Alexander Lukașenko, a avertizat că țara sa va riposta împotriva ultimelor sancțiuni UE impuse regimului său prin relaxarea controalelor la frontieră pentru migranții fără acte.
Sancţiuni dure pentru Belarus
UE a înăsprit sancțiunile împotriva Belarus după ce regimul Lukașenko a forțat un avion de pasageri să aterizeze, arestând un cunoscut ziarist, contestatar al puterii.
Imaginile prezenate de poliția de frontieră lituaniană au arătat migranți sărind peste un gard care separă Belarusul și Lituania, fie târăndu-se, fie mergând pe jos sau aleargă către partea lituaniană. Majoritatea au cerut deja azil în Lituania. Migranții sunt cetățeni din Afganistan, Camerun, Irak și Siria. Lituania a înființat tabere de corturi pentru a găzdui numărul tot mai mare de migranți.
Raportorul special al ONU pentru drepturile omului, Felipe González Morales, a subliniat recent că o criză de sănătate publică precum pandemia nu pot avea ca efect refuzul azilului migranților. El a denunțat practica expulzării colective efectuată de unele țări.