Credit Europe Bank, subsidiara locală a grupului financiar controlat de miliardarul turc Husnu Ozyegin, a ieşit din nou pe piaţă cu cele 114 apartamente şi structura unei clădiri de birouri din cadrul proiectului Pallady Towers, după ce luna trecută a preluat complexul imobiliar în propriul portofoliu.
Dezvoltarea ansamblului Pallady Towers, din zona platformei industriale Policolor, a fost începută în 2007 de şapte investitori islandezi care au cumpărat un teren de circa 11.000 mp pe baza unui credit de 3,2 mil. euro accesat la BCR. Împrumutul a fost refinanţat de Credit Europe Bank în 2008, nivelul creditului ridicându-se la 25 mil. euro. Investitorii s-au angajat să contribuie cu 25% la finanţarea proiectului, dar au rămas fără bani, iar în august 2011 şi-au declarat insolvenţa.
Înainte de a intra în incapacitate de plată, dezvoltatorul a reuşit să construiască două turnuri cu nouă etaje şi 216 apartamente, a demarat lucrările de fundaţie pentru un al treilea turn şi a ridicat structura unei clădiri de birouri. La momentul declanşării procedurii, Credit Europe Bank avea de recuperat 20 mil. euro, adică 80% din valoarea creanţelor companiei dezvoltatoare. Timp de trei ani, până să intre în faliment, banca nu a reuşit să vândă niciun apartament din cele 114 rămase disponibile. Astfel, în luna mai 2014, compania a intrat în faliment, iar luna trecută întregul proiect a intrat în proprietatea Credit Europe.
Acum, pentru a-şi recupera banii, banca a angajat compania de consultanţă şi vânzări Premier Estate, care deţine în portofoliu ansambluri rezidenţiale celebre, care s-au confruntat sau se confruntă cu insolvenţa, precum Asmita Gardens, Doamna Ghica Plaza, Citadella Titan, Ibiza Sol sau Green Vista.
„Suntem în discuţii cu mai mulţi investitori interesaţi să preia structura de birouri de la stradă. Aceasta ar putea fi transformată într-un bloc cu circa 100 de apartamente. Fundaţia celui de-al treilea turn rezidenţial este şi ea de vânzare. Apartamentele pe care le avem acum pe piaţă fac parte din blocurile finalizate“, a declarat pentru Capital Andreea Comşa, managing director Premier Estate.
În planul de reorganizare al dezvoltatorului, întocmit de KPMG Restructuring, se precizează că valoarea de lichidare (vânzare forţată) a structurii pentru clădirea de birouri este de 841.000 euro, iar a blocului aflat la nivel de fundaţie de 679.000 euro. În perioada de insolvenţă, banca şi-a exprimat intenţia de a finanţa cu circa 10 mil. euro construcţia clădirii de birouri pe care s-a arătat dispusă să o închirieze ulterior, însă a renunţat la acest plan.
Din stocul de apartamente disponibile, banca mai are de vândut 54 de garsoniere, 26 de apartamente cu două camere şi 34 de apartamente cu trei camere. Preţurile locuinţelor pornesc de la 36.000 de euro pentru garsoniere cu o suprafaţă utilă de 39 mp, de la 55.000 euro pentru apartamentele cu două camere de 65 mp şi de la 67.000 euro pentru cele cu trei camere şi o suprafaţă de 70 mp. Preţurile nu includ TVA.
În acelaşi plan de reorganizare se menţionează că la un preţ mediu de 850 euro/mp, valoarea de lichidare a apartamentelor rămase de vândut se ridică la circa 10 mil. euro.
Credit Europe a încheiat anul trecut cu o pierdere de 20 mil. euro, dublă faţă de cea raportată cu un an mai devreme, pe fondul prăbuşirii dobânzilor şi a creşterii cheltuielilor cu provizioanele de risc.
Firma care a dezvoltat proiectul Pallady Towers făcea parte din grupul Gigant Construct care a mai construit ansamblurile Siriului Residence (63 de locuinţe) şi Pallady Residence (134 de locuinţe).