Scumpirea vine după ce OMV Petrom și Rompetrol au majorat săptămâna trecută prețurile cu 10 bani/litru.

La Lukoil un litru de benzină Euroluk 95 se comercializează cu 5,41 lei, iar sortimentul Ecto 98, cu 5,90 lei. Motorina Euro L Diesel costă 5,32 lei/litru, cu opt bani mai mult față de prețul practicat la începutul săptămânii trecute. Sortimentul Ecto Super Diesel costă 5,65 lei/litru.

Lukoil atenționează că valorile de mai sunt reprezintă prețurile medii din stații.
La Rompetrol benzina Exif 95 costă 5,46 lei/litru în prezent, conform datelor prezentate pe site-ul companiei. La începutul lunii, Rompetrol practica un preț de 5,36 lei/litru la acest sortiment. Celălalt sortiment, Alto 101, se comercializează cu 6,11 lei/litru, cu 10 bani mai mult față de acum două săptămâni. La motorină prețurile actuale sunt de 5,38 lei/litru în cazul Efix Diesel, respectiv 5,7 lei/litru sortimentul Diesel Alto.

Politica companiilor petroliere de a majora prețurile una după alta a atras interesul autorităților care aveau în analiza o investigație pe subiectul prețurilor carburanților.

Atât Consiliul Concurenței, cât și Fiscul au în lucru anchete sau controale în ceea ce privește politica de formare și de majorare a prețurilor la carburanții comercializați pe piața românească.

Săptămâna trecută, președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, declara într-o conferință de presă, că odată cu adoptarea noii legi a concurenței, termenul de soluționare a iunvestigațiilor va scădea de la doi ani la câteva luni.

Totuși, investigația privind piața carburanților a fost declanșată în urmă cu șase ani, dar până în 2009, așa cum declara Chirițoiu, nu s-a făcut aproape nimic.

"Legea ne ajută să ne ocupăm de cazurile mai complicate şi astfel impactul va fi mai mare în economie. În loc să aşteptăm doi ani pentru o investigaţie şi eventual alţi trei în instanţă, putem ajunge la un termen de câteva luni pentru soluţionare", a afirmat preşedintele Consiliului Concurenţei.

" Primul caz pe care dorim să îl soluţionăm este o investigaţie pe piaţa combustibililor", a precizat președintele Consiliului Concurenţei.

Potrivit acestuia, investigaţia va fi finalizată în această vară, urmând ca în toamnă rezultatele să fie făcute publice.