Guvernul statului african Burkina Faso a cerut unei unităţi a Timis Mining Corp., controlată de milionarul român Frank Timiş, să oprească producţia pe perioada analizării autorizaţiei acordate companiei pentru dezvoltarea depozitului de mangan Tambao, unul dintre cele mai mari din lume, cu un cost de 1 mld. dolari.
Vestea vine după ce săptămâna trecută, African Minerals, una dintre principalele firme ale antreprenorului român, a intat în insolvenţă pentru că nu a reuşit să-şi achite datoriile către compania chineză Shandong Iron and Steel Group, creditorul şi partenerul său în proiectul minier Tonkolili din Sierra Leone. Producţia minei din Tonkolili a fost oprită la sfârşitul lunii noiembrie din lipsa capitalului de lucru.
Guvernul din Burkina Faso nu a revocat autorizaţia de exploatare a unităţii Pan African Minerals, a declarat Amadou Dicko, purtătorul de cuvânt al ministerului minelor din această ţară, citat de Bloomberg.
„Licenţa de producţie nu a fost revocată. Lucrările au fost oprite pentru a analiza modul în care a fost acordată autorizaţia“, a menţionat Dicko.
Guvernul de tranziţie din Burkina Faso revizuieşte contractele miniere acordate sub mandatul de 27 de ani al fostului preşedinte Blaise Compaore. Protestatarii l-au înlăturat pe Compaore în octombrie anul trecut. Statul este al patrulea cel mai mare producător de aur din Africa, după Africa de Sud, Gana şi Mali. Alegerile prezidenţiale sunt programate pentru luna octombrie.
Pan African Minerals a fost de acord să construiască o cale ferată de 210 kilometri până la Tambao, ca parte a dezvoltării depozitului de mangan, a anunţat Compaore anul trecut. Pan African a exportat circa 2.000 de tone de mangan, metal utilizat la întărirea oţelului.
Frank Timiş este fondatorul unor companii precum Gabriel Resources, Regal Petroleum şi European Goldfields. El a condus şi African Minerals, producător de minereu de fier care valora peste 3 mld. dolari înainte ca prăbuşirea preţurilor să trimită compania în administrare specială.
Istoria eşecului African Minerals
După ce a preluat de la bănci o parte din datoriile African Minerals şi a cerut rambursarea imediată a împrumutului, Shandong, care deţinea 25% din proiectul Tonkolili, a preluat controlul asupra companiilor care deţin proiectul minier.
London Mining, care deţine mina Marampa de lângă Tonkolili, este o altă companie controlată de Timiş intrată în faliment anul trecut. Mina a fost cumpărată atunci de Frank Timiş, prin Timis Mining Corp., care s-a împrumutat cu 20 mil. dolari de la Cape Lambert Resources din Australia pentru această achiziţie. După ce a preluat mina Marampa, Frank Timiş a permis accesul producătorului la infrastructura feroviară şi portuară a African Minerals.
African Minerals şi London Mining au fost afectate puternic de costurile legate de izbucnirea focarului de Ebola din Africa de Vest şi de prăbuşirea preţurilor la minereu de fier pe parcursul ultimului an.
La sfârşitul lunii noiembrie, African Minerals şi-a închis operaţiunile din Sierra Leone din lipsa capitalului de lucru, iar acţiunile sale sunt suspendate de la tranzacţionarea pe Bursa de la Londra din 20 noiembrie din cauza incertitudinii cu privire la viitorul companiei.
African Minerals a anunţat săptămâna trecută că viitorul companiilor care deţin mina Tonkolili şi abilitatea lor de a-şi plăti creditorii, de a obţine finanţare şi a relua operaţiunile sunt acum, în întregime, în mâinile Shandong.
În 2012, Frank Timiş a fost desemnat de revista Capital cel mai bogat român.