După primele șapte luni ale anului 2022, deficitul bugetar al României a urcat la 1,94% din PIB

bani

SURSA FOTO: Dreamstime

După primele șapte luni ale acestui an, deficitul bugetar general consolidat a crescut de la 1,71% la 1,94% din PIB (Produsul Intern Brut), potrivit datelor oferite de către Ministerul Finanțelor.

După primele șapte ale lui 2022, deficitul bugetar a urcat la 1,94% din PIB

Deficitul bugetar a înregistrat o scădere de 0,93 puncte procentuale între lunile ianuarie – iulie 2022, faţă de perioada similară a anului trecut, când a fost consemnat un deficit bugetar de 2,87% din PIB.

„Execuţia bugetului general consolidat în primele şapte luni ale anului 2022 s-a încheiat cu un deficit de 26,69 miliarde lei, în scădere faţă de deficitul de 33,97 miliarde lei înregistrat la aceeaşi perioadă a anului 2021. Exprimat ca procent din Produsul Intern Brut, deficitul bugetar a înregistrat o scădere cu 0,93 puncte procentuale pe primele şapte luni ale anului 2022 faţă de aceeaşi perioadă a anului 2021, de la 2,87% din PIB la 1,94% din PIB”, a explicat Ministerul Finanțelor.

Această evoluţie poate fi explicată de creşterea veniturilor totale cu 0,97 puncte procentuale din PIB – influenţată în principal de încasările din alte impozite pe bunuri şi servicii, venituri nefiscale, impozit pe profit şi TVA, în timp ce cheltuielile bugetare au înregistrat o cvasi-stagnare.

Veniturile bugetului general consolidat au însumat 258,46 miliarde lei în primele şapte luni ale acestui an, fiind cu 22,4% peste nivelul încasat în perioada similară a anului trecut. Evoluţia favorabilă a acestora a fost influenţată preponderent de avansul veniturilor din TVA, venituri nefiscale, alte impozite şi taxe pe bunuri şi servicii, contribuţii de asigurări şi impozit pe profit.

Încasările din impozitul pe salarii şi venit au totalizat 19,52 miliarde lei între lunile ianuarie-iulie 2022, consemnând o creştere de 17,6% (an/an), susţinută de sporul încasărilor din impozitul pe dividende (+41,0%), declaraţia unică (+38,9%) și impozitul aferent pensiilor (+25,3%). Veniturile din impozitul pe salarii s-au majorat cu 10,2%, sub evoluţia fondului de salarii din economie (+12,0% ). Decelerarea dinamicii acestor încasări în luna iunie (la 5,4%) a fost influenţată de extinderea în sectorul agricol şi industria alimentară a facilităţii acordate salariaţilor din construcţii, conform Legii nr. 135/2022.

În primele șapte luni din 2022, contribuţiile de asigurări au crescut cu 9,1%

Contribuţiile de asigurări au înregistrat 79,93 miliarde lei în primele şapte luni, fiind în creştere cu 9,1% (an/an).

„Evoluţia este inferioară evoluţiei fondului de salarii, iar încetinirea dinamicii încasărilor din contribuţii a fost influenţată de extinderea în sectorul agricol şi industria alimentară a facilităţii acordate salariaţilor din construcţii (conform Legii nr. 135/2022), ca şi în cazul impozitului pe salarii”, a precizat Ministerul Finanțelor.

Încasările din impozitul pe profit au însumat 17,34 miliarde lei între lunile ianuarie-iulie 2022, consemnând o creştere de 34,8% (an/an), susţinută atât de avansul încasărilor din impozitul pe profit de la agenţii economici (29,9% an/an, respectiv +3,7 miliarde lei), cât şi de impozitul pe profit virat de băncile comerciale (+0,8 miliarde lei).

Încasările nete din TVA au înregistrat 52,41 miliarde lei în primele şapte luni ale acestui an, fiind în creştere cu 22,0% (an/an), în timp ce restituirile de TVA au consemnat un nivel de 16,06 miliarde lei în primele şapte luni ale acestui an, fiind cu 12,9% mai ridicat faţă de cel rambursat în 2022. Dinamica veniturilor din TVA a fost influenţată preponderent de evoluţia favorabilă a bazei macroeconomice relevante.

Veniturile din accize au însumat 20,65 miliarde lei, consemnând o creştere de 6,4% (an/an), determinată de avansul încasărilor din accizele pentru produse energetice cu 2,8%, susţinut atât de creşterea consumului de carburanţi faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, cât şi de majorarea accizei cu 3,6% începând de pe 1 ianuarie 2022. Totodată, dinamica încasărilor din accizele pentru produsele din tutun a revenit în teritoriul pozitiv (9,6% în ianuarie-iulie, an/an), în condiţiile unei dinamici pozitive semnificative în iulie (92,5%, an/an).

„Evoluţia lunară a încasărilor din accize prezintă în general o volatilitate mai ridicată, determinată de politica operatorilor economici de antrepozitare fiscală a produselor accizabile”, menţionează Ministerul Finanțelor.

Alte impozite şi taxe pe bunuri şi servicii au totalizat 10,24 miliarde lei în primele şapte luni ale acestui an, înregistrând un avans semnificativ faţă de anul precedent (+7,9 miliarde lei), preponderent pe seama încasărilor suplimentare din sectorul energetic. Veniturile nefiscale au însumat 25,88 miliarde lei în primele şapte luni ale acestui an, consemnând o creştere de 52,9% (an/an), susţinută de avansul veniturilor din proprietate, dividende, redevenţe petroliere şi vărsăminte din veniturile nete ale BNR.

De asemenea, nivelul veniturilor nefiscale este determinat şi de înregistrarea sumelor din vânzarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră, potrivit prevederilor art. 10 din Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului nr. 115/2011.