– Investitorii străini au fost cumpărători neți, adică au adus mai mulți bani decât au scos, suma aferentă întregului an fiind de 84,25 milioane euro. Cifra este însă mult prea mică pentru a avea un impact semnificativ asupra evoluției generale a cotațiilor, mai ales în condițiile în care investitorii locali au vândut mai mult decât au cumpărat, balanța indicând ieșiri de 73 milioane euro.
– Printre puținele evenimente importante din 2010 se găsește listarea Bursei de Valori București pe propria platformă în iunie. BVB s-a listat direct, fără lansarea unei oferte publice, dar și așa a avut parte de interes din partea investitorilor. Până la finele anului trecut, cotația BVB a urcat cu peste 65% până la prețul de 40,7 lei pe acțiune. Capitalizarea BVB a ajuns la 320 milioane lei.
– Anul trecut au avut loc și două oferte publice încheiate cu succes, lansate de Intercapital Investment Management pentru două fonduri închise de investiții. Prima, cea a iFond Financial România, care își plasează activele în sectorul financiare, în principal în titluri ale Fondului Proprietatea, s-a încheiat pe 11 august și a fost suprasubscrisă patru ori, valoarea totală a cererii fiind de 8,17 milioane lei. iFond Financial este tranzacționabil din septembrie.
– Cea de-a doua ofertă, cea a iFond Gold, cu investiții în companiile miniere din extracția de aur, a fost suprasubscrisă de două ori, oferta fiind încheiată la sfârșitul lui noiembrie. Valoarea subscrierilor a fost de peste 4 milioane lei, iar titlurile fondului sunt tranzacționabile de la începutul acestei luni.
– În 2010 a mai avut loc o ofertă publică, cea a Hidrauliza Plopeni, care a fost însă subscrisă doar în proporție de 0,04%. Compania intenționa să strângă 2,3 milioane euro din piață, dar a adunat mai puțin de 1.000 de euro.
Anul 2011 debutează cu un eveniment important: listarea Fondului Proprietatea. Așteptată de mai bine de cinci ani, listarea FP va avea loc pe data de 25 ianuarie fără a mai trece printr-o ofertă publică. Urcarea FP la cota bursei va înseamna majorarea capitalizării BVB cu peste 10 miliarde lei și va majora semnificativ lichiditatea.
–    Pentru anul viitor există speranțe pentru mai multe listări noi, inclusiv companii mari deținute de stat, precum Romgaz sau Romtelecom, însă nu există un calendar pentru aceste listări, iar pericolul amânării din cauza incompetenței guvernamentale rămâne valabil.
–    Brokerii au anunțat că au în pregătire și listări din sectorul privat, însă informațiile nu vor deveni publice înainte de a se stabili cu exactitate când vor avea loc. „Avem câteva proiecte în lucru care presupun listarea unor companii destul de mari la bursă, însă nu putem spune de pe acum care sunt acestea deoarece discuțiile sunt încă în derulare”, spune Răzvan Pașol, președintele Intercapital Invest.
–    Sunt așteptate din partea statului și vânzări ale unor pachete minoritare, cum este cel de circa 10% încă deținut la OMV Petrom, dar și majorarea free-floatului la societăți precum Transgaz și Transelectrica.
–    Un eveniment important care ar mai putea avea loc în acest an este fuziunea dintre BVB și Bursa de la Sibiu, subiect care, se pare, a intrat din nou pe agenda șefilor celor două instituții. Dar deocamdată nu sunt decât discuții.
–    Un lucru pe care ar trebui să nu îl uite niciun invesitor este mentionat de către Răzvan Pașol: „O să ne uităm peste cinci ani la cotații și o să ne întrebăm de ce nu am cumpărat acum, când aveam ocazia și cotații bune. Dar brokerii și investitorii sunt acum prea prudenți, lucru care se vede din anii anteriori: în 2008 s-a cumpărat pe scădere, iar în 2009 pe creștere nu.”