După un record negativ istoric, petrolul revine pe plus. Cu cât se tranzacționează astăzi pe bursele internaționale

După ce luni a coborât pentru prima dată în istorie în teritoriul negativ, cotaţia barilului de petrol american a revenit în această dimineaţa în teritoriul pozitiv pe bursele din Asia. Situația de ieri seară, când prețul barilului de petrolul a ajuns la minus 37,63 dolari, a fost provocată și de saturația la unul dintre cele mai mari depozite din Statele Unite.

Barilul de petrol West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în luna mai se tranzacţiona marţi dimineaţa în Asia la 1,10 dolari, faţă de un preţ de minus 37,63 dolari înregistrat luni seara la bursa de la New York.

Tranzacţiile cu contractele cu livrare în luna mai se încheie marţi. Frenezia care a dus luni cotaţiile în teritoriul negativ, pentru prima dată în istorie, se explică prin graba vânzătorilor de a găsi un cumpărător în măsură să preia fizic marfa.

„Contractele cu privire la WTI cu livrare în luna mai expiră marţi, ceea ce obligă toţi deţinătorii de astfel de contracte să accepte livrări fizice”, au explicat analiştii de la ANZ Bank. „În condiţiile în care capacităţile de stocare se umplu rapid…ne temem că nu există niciun loc unde ar putea fi depozitat”, adaugă analiştii.

Prețul petrolului pentru luna iunie este în creștere

Prăbuşirea înregistrată luni de cotaţia ţiţeiului WTI se datorează, parţial, saturaţiei depozitului petrolier de la Cushing, statul Oklahoma, unul din cele mai importante din SUA.

Operatorii subliniază că acum piaţa se concentrează pe contractele cu livrare în luna iunie. Pentru acestea din urmă, marţi dimineaţa pe pieţele din Asia barilul de petrol WTI era cotat la 21 de dolari, faţă de 20,43 dolari luni seara la închiderea bursei de la New York.

Pandemia de coronavirus a lovit dur activitatea economică în toată lumea şi a diminuat cererea de petrol. Deşi OPEC şi aliaţii săi au încheiat un pact istoric la începutul acestei luni pentru a reduce producţia cu 9,7 milioane barili pe zi începând cu 1 mai, mulţi consideră că nu va fi suficient pentru a contracara scăderea cererii.