Dupa zece ani de inchirieri pentru botezuri, vilele lui Ceausescu au ajuns in paragina

Snagovul a fost si a ramas si dupa ‘89 zona de agrement cea mai apropiata de Capitala. Mai marii si mai bogatii tuturor timpurilor si-au adunat gandurile plimbandu-se cu barca pe lacul Snagov sau privind in zare, de pe un ponton, la vecinii care stateau asemeni lor cu burta la soare. Cetatenii de rand care mai prindeau prin sindicat cate un loc de odihna aici erau teribil de emotionati cand, pe sub coroanele copacilor ce mascau casele de protocol, li se parea ca vad profilurile lui Emil Bobu

Snagovul a fost si a ramas si dupa ‘89 zona de agrement cea mai apropiata de Capitala. Mai marii si mai bogatii tuturor timpurilor si-au adunat gandurile plimbandu-se cu barca pe lacul Snagov sau privind in zare, de pe un ponton, la vecinii care stateau asemeni lor cu burta la soare. Cetatenii de rand care mai prindeau prin sindicat cate un loc de odihna aici erau teribil de emotionati cand, pe sub coroanele copacilor ce mascau casele de protocol, li se parea ca vad profilurile lui Emil Bobu sau Anei Muresan. Acesta era scenariul cel mai frecvent al sezoanele de vara din anii ‘80. Dupa ‘89, situatia insa s-a schimbat cu totul: sindicalistii de rand nu au mai avut posibilitatea sa mearga undeva in concediu, iar cei cu bani si-au ridicat vile noi, mai mici sau mai mari, cu iesire la lac sau spre padure.
Regia Autonoma Administratia Patrimoniului de Stat (RA APPS), care s-a zbatut sa preia controlul zecilor de vile de protocol (a reusit abia in 1996) si care credea ca o casa mare, cu debarcader pe lac, este sigur sursa unei afaceri prospere, a ramas astfel cu ochii in soare. In ultimii ani, abia a atras clienti sporadici, care inchiriau de cele mai multe ori doar pentru un week-end, in regim de hotel, cate-o vila in care trageau un botez sau un chef mai procopsit. Cum Regia negocia la libera intelegere tarifele inchirierii, de teama ca nu poate acoperi nici salariile femeilor ce au in grija casele, le dadea pe oricat, numai sa nu stea camerele goale. In aceste conditii, fara a se mai investi in repararea si modernizarea lor, vilele au ramas mult sub standardele cerute de clientii cu pretentii.
Nici in acest moment, conducerea RA APPS nu a vazut unde-i hiba (sau nu vrea sa vada). Selectia de oferte (asa cum a fost denumita licitatia pentru inchiriere organizata luni, 15 februarie), anuntata cu mult tam-tam de regie, s-a dorit a fi borcanul cu miere care sa stranga in jurul lui miliarde de lei si multa publicitate, aproape gratuita. Numai ca, dupa ce s-a dovedit ca nu se inghesuie prea multi sa stea in fostele vile de protocol, Mihai Nica, directorul comercial al regiei, a dat vina pe aceeasi transparenta si imensa publicitate pe care, inainte de licitatie, si-o dorea cu orice pret. Oare numai presa i-a speriat pe clienti?
Vilele din patrimoniul protocolului de stat din Snagov sunt bunuri administrate in acelasi mod in care s-a procedat cu marea majoritate a hotelurilor din intreaga tara: fara a se investi nimic in reparatii sau dotare, mentinandu-le doar pe linia de plutire si storcandu-i bine pe clientii care le incap pe mana. Nu e de mirare ca acestia dau bir cu fugitii si ca nu-i mai indupleca nici tarifele mici, unele dintre ele mult sub pretul pietei constructiilor de lux.
Prima licitatie cu strigare organizata de Regia Protocolului a adus in fata 18 vile, de doua si de trei stele. Numai trei dintre acestea au fost adjudecate, pentru 1.320 USD/luna, 2.007 USD/luna, respectiv 2.070 USD/ luna, unor persoane care nu au o viata publica. Chiria este destul de modesta, daca tinem seama ca in aceste tarife sunt incluse si salariile femeilor de serviciu (de regula, cate una pentru fiecare casa), precum si cuantumuri minime de consum la incalzire (lemne sau centrale proprii), energie electrica si apa menajera. La prima vedere, frapeaza interioarele oarecum modeste (fata de ceea ce ne asteptam cu totii de la aceste case, in care se banuia ca luxul este la el acasa) si atmosfera de hotel ieftin, prin care s-au perindat sute de persoane carora putin le-a pasat ce lasa in urma lor (in ultimii noua ani, oricine a dat bani a stat chiar si numai o zi). Totusi, chiar daca la unele mai lipseste cate o tigla si mai ploua prin tavan, casele, desi sunt vechi, sunt mari si au toate o priveliste superba (iesire spre lac, cu ponton propriu, livezi sau vii imprejur).
Nu este usor
sa fii proprietar
Agentiile imobiliare specializate pe sectorul rezidential considera ca acest esec al celor de la RA APPS se datoreaza si altor cauze, mult mai grave, care nu le lasa prea multe sperante nici in viitor. „Am avut clienti care doreau sa stea acolo. Dupa ce ne-am interesat si am aflat despre ce este vorba, ne-am informat clientii; acestia s-au reorientat si au refuzat sa incheie contracte cu RA APPS, afirma Zoltan Molnar, directorul agentiei Business Serv. Unele dintre ele merita pretul acesta, pentru ca sunt sub cotatia de piata. Incertitudinea ca peste noapte proprietarul se poate schimba (fie ca regia se privatizeaza, fie ca imobilul va fi retrocedat prin hotarare judecatoreasca fostului proprietar de dinainte de nationalizare) ii indeparteaza insa pe potentialii clienti. Chiar faptul ca se fac contracte numai pe cate un an (termenul minim de inchiriere pentru zona rezidentiala) demonstreaza ca administratorii actuali sunt constienti de acest lucru. Mai trebuie tinut seama si de faptul ca, in Romania, conjunctura pietei actuale nu este tocmai favorabila. Piata in domeniul vilelor este mai putin dinamica decat in anii trecuti”. Aceasta ne arata ca nici momentul nu a fost bine ales.
Ceea ce semnala anterior domnul Molnar este intru totul indreptatit. O mare parte din vilele de protocol au fost nationalizate si intra sub incidenta Legii 112 . Constantin Petrescu, directorul coordonator al Sucursalei de Reprezentare si Protocol „Snagov” a recunoscut ca exista pe rol in jur de 30 de procese de revendicare, in conditiile in care cu totul sunt 67 de imobile. Directorul comercial RA APPS, Mihai Nica, spune insa: „Este dreptul oricarui proprietar sa si-o revendice, dar se va urmari calea legala. Cum pot aparea surprize si la recurs, nu vom tine casa goala, pana ce nu vor veni cu sentinta definitiva”.
Chiar la selectia de oferte a fost prezent fiul unei mostenitoare de drept a doua dintre casele scoase la licitatie (Pacea 1 si Pacea 2, de doua stele, cu cate doua, respectiv opt locuri), el protestand fata de cuprinderea lor in programul de inchirieri pe acest an. In afara de faptul ca a starnit deliciul presei, protestatarul nu a fost luat in serios de cei care se grabesc sa le marite cat mai repede.
La fel ca el, la usa regiei puse pe scos bani din chirii (si apoi pe privatizare) vor bate in curand alti zeci de oameni, cu aceeasi solicitare (daca nu vor fi lasati sa se descurce direct cu viitorii chiriasi). Cat priveste investitiile in imbunatatirea acestor case, directorul comercial e convins ca numai carcotasii le cer, fiind interesati numai de scaderea pretului. Politica regiei se rezuma astfel la cuvintele rostite, cu nonsalanta, in fata presei, de acelasi domn: daca nu-ti convine, nu stai!

Vilele din noua generatie eclipseaza casele nomenclaturii
In mai putin de zece ani, vilele de protocol de la Snagov si-au pierdut rangul. Astazi, fostele vile de lux ale nomenclaturii nu mai tenteaza aproape pe nimeni.

Mitul „caselor lui Ceausescu” i-a bantuit zeci de ani pe romani. Nici dupa ‘89 nu a disparut acel val de mister care plana asupra sutelor de vile din intreaga tara, ascunse dupa porti inalte, imposibil de trecut, chiar si numai cu privirea.
Case cu ingrijitoare permanente si administratori au fost folosite de nomenclaturisti, rand pe rand, cand pentru organizarea de chiolhanuri, cand pentru „limpezirea” de dupa acestea, odihna necesara risipirii aburilor alcoolului si tratarii indigestiei provocate de icrele negre.
Din acest punct de vedere, Snagovul a fost o zona privilegiata. In anii ‘70-’80, pentru mai marii timpului, cel mai de bon ton era sa mergi sa te plimbi cu barca la Snagov si sa-ti bei cafeaua pe terasa, langa lac, dimineata. Vilele administrate de Gospodaria de Partid erau atunci cele mai mari si mai elegante.
Dupa ‘89, ele au trecut insa din mana in mana, actualul administrator legal, RA APPS, preluandu-le de la societatea Snagov SA. Pe drum, s-au mai pierdut din ele, astfel incat, la aceasta data, dintr-un total de 67 de vile ramase in patrimoniu, sunt disponibile pentru inchiriere doar 52. O mare parte din acestea au curti mari, cu iesire spre lac, cu debarcadere proprii, livezi de meri, vii sau brazi inalti; ambientul creat este pe masura celui mai pretentios orasean venit sa ia o gura de aer proaspat.r
Vremurile de glorie r
au apusr
Insa trecerea anilor si lipsa unui minim interes privind starea acestor case si a ceea ce se afla pe langa ele a dus la inrautatirea constanta a conditiei lor. r
S-a ajuns astfel ca in unele sa apara pete de umezeala pe pereti, tencuiala sa cada, iar pontoanele sa se subrezeasca. Din cele 18 vile scoase saptamana trecuta la licitatie, nu s-au gasit clienti decat pentru trei, alte sase mergand la a doua runda, care se va tine pe 3 martie.r
Este din ce in ce mai greu pentru regie sa gaseasca clienti, pentru ca in zona a aparut o concurenta foarte serioasa: sute de vile noi, moderne, au impanzit Snagovul. r
Aspectul pestrit al localitatii (case de tara, unele acoperite chiar cu stuf, blocuri cu grupuri sanitare in curte, printre atatea vile) a inceput sa-i puna pe ganduri potentialii clienti. Daca tot e odihna, de ce sa ai in fata un lac plin de tantari si nu plaja marii sau crestele muntilor? Sa fi trecut, oare, vremea Snagovului? r