UPDATE: Indicele CAC 40 al Bursei de la Paris a deschis în scădere puternică, de peste 4%. Nici celelelate piețe de capital n-o duc foarte bine. Bursa de la Londra are o scădere de peste 2%, în timp ce Frankfurt prezintă o scădere de 2,5%.
Bursa de la București a deschis, de asemenea, pe roșu, toți cei trei indici principali având scăderi de aproximativ 2,70.%.
Băncile franceze, cu o expunere ridicată la criza datoriilor din statele periferice ale zonei euro, au înregistrat declinuri semnificative la bursa de la Paris, după ce la sfârşitul săptămânii trecute surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat că agenţia de evaluare financiară Moody’s ar putea retrograda ratingurile celor mai mari bănci franceze, BNP Paribas SA, Societe Generale SA şi Credit Agricole SA, din cauza expunerii lor la datoria suverană a Greciei.

În 15 iunie, Moody’s a plasat sub revizuire, pentru o posibilă retrogradare, ratingurile celor trei grupuri bancare din Franţa. Agenţia a precizat că în cazul BNP Paribas şi Credit Agricole este puţin probabil ca procesul de revizuire să conducă la o retrogradare mai mare de o treaptă. În schimb, în cazul Societe Generale este posibil ca ratingurile pentru datorii şi depozite să fie retrogradate cu până la două trepte. Intervalul de trei luni, necesar în general pentru finalizarea analizelor Moody’s, se apropie de sfârşit săptămâna acesta, au declarat sursele.

Luni dimineaţă, la bursa de la Paris, acţiunile BNP Paribas, Credit Agricole şi Societe Generale înregistrau un declin de aproximativ 10%, în timp ce la bursa din Frankfurt, acţiunile Deutsche Bank au scăzut cu 7,73%, acţiunile Commerzbank cu 6,82% iar la bursa de la Madrid, acţiunile celei mai mari bănci din zona euro, Santander, au înregistrat un declin de 4,85%.
‘Oamenii sunt nervoşi din cauza Greciei şi a altor ţări din zona euro şi de aceea investitorii se refugiază înspre dolar’, a arătat Tetsu Emori, manager de fonduri al Astmax Co Ltd. în Tokyo.

Intenţia economistului-şef al BCE Juergen Stark de a demisiona din funcţie subliniază disensiunile interne referitoare la programul de cumpărare de obligaţiuni, una dintre principale ‘arme’ ale instituţiei în lupta cu criza datoriilor.

Indicele japonez Nikkei a pierdut 2,1%, iar cel din Hong Kong a scăzut cu 3%.

Pieţele financiare din Coreea de Sud, China şi Taiwan sunt închise luni datorită unor sărbători naţionale.

Euro a scăzut până la nivelul de 1,3550 dolari, cel mai slab nivel din luna februarie până în prezent, pentru ca ulterior să se tranzacţioneze cu 1,3585 dolari.
SURSA: Agerpres