Cu aceste trei exerciții puteți ameliora durerea de sciatică
Cu aceste trei exerciții puteți ameliora durerea de sciatică. Sciatica este un termen care se referă la durerea care iradiază de-a lungul nervului sciatic, din partea inferioară a spatelui în jos, coborând spre picior, fiind cauzată adesea de compresia sau iritația nervului sciatic.
Nervul sciatic este alcătuit din nervii spinali, aflați in regiunea lombară, dar și în zona osului sacral, prin urmare senzația de durere sau arsură pot apărea chiar și în acea zonă. Durerea poate fi blândă, în primă fază sub formă de furnicături, ca mai apoi să se transforme în durere insuportabilă, chiar paralizantă, potrivit Fitwirr.
Există, însă, trei exerciții eficiente, concepute pentru a ameliora durerea de sciatică. Aceste exerciții sunt ușor de efectuat acasă și pot aduce o ameliorare semnificativă a durerii, prin reducerea tensiunii nervului sciatic și îmbunătățirea flexibilității. Înțelegerea și gestionarea sciaticii prin exerciții direcționate poate ajuta la îmbunătățirea calității vieții și la reducerea disconfortului.
Top 3 exerciții pentru a ameliora durerea de sciatică
1. Întindere cu un genunchi la piept
Acest execițiu este o modalitate simplă, dar eficientă, de a reduce presiunea asupra nervului sciatic prin întinderea spatelui și a fesierilor.
– Cum se efectuează:
1. Întindeți-vă pe spate, cu picioarele întinse.
2. Îndoiți un genunchi și aduceți-l ușor spre piept.
3. Strângeți mâinile în jurul genunchiului și trageți-l ușor mai aproape de piept.
4. Rămâneți în această pozițier timp de 30 de secunde.
5. Repetați cu celălalt picior.
Acest exercițiu ajută la slăbirea mușchilor fesieri și piriformi, care se pot inflama și pot apăsa pe nervul sciatic.
2. Întinderea ischiogambierilor, în picioare
Întinderea ischiogambierilor poate reduce semnificativ tensiunea nervului sciatic, oferind ameliorarea durerii. Ischiogambierii strânși pot exacerba durerea sciatică prin creșterea tensiunii în partea inferioară a spatelui și a pelvisului, ceea ce la rândul său pune presiune asupra nervului sciatic. Efectuând întinderea în picioare, alungiți acești mușchi și reduceți această tensiune, ajutând mobilitatea nervilor și reducând disconfortul.
– Cum se efectuează:
1. Puneți un picior pe o suprafață ușor ridicată (cum ar fi o treaptă sau un scaun).
2. Țineți piciorul drept și degetele de la picioare îndreptate în sus.
3. Aplecați-vă ușor înainte, ținând spatele drept, până când simțiți o întindere de-a lungul spatelui piciorului.
4. Țineți apăsat timp de 30 de secunde.
5. Schimbați picioarele și repetați.
Acest exercițiu este excelent pentru îmbunătățirea flexibilității generale. De asemenea, ajută la îmbunătățirea fluxului sanguin și a flexibilității, ceea ce poate ajuta la reducerea iritației nervului sciatic.
3. Înclinare pelviană
Exercițiul de înclinare pelviană ajută la întărirea mușchilor spatelui inferior și îmbunătățește alinierea pelvisului, ceea ce poate reduce durerea sciatică. Prin angajarea mușchilor de bază și pelvieni, acest exercițiu stabilizează coloana vertebrală și scade sarcina pe partea inferioară a spatelui, reducând presiunea asupra nervului sciatic.
– Cum se efectuează:
1. Întindeți-vă pe spate cu genunchii îndoiți și picioarele așezate pe podea.
2. Aplatizați partea inferioară a spatelui pe podea, înclinând ușor pelvisul, în sus.
3. Stați în această poziție câteva secunde, apoi relaxați-vă.
4. Repetați exercițiul de 10- 15 ori.
Efectuarea regulată a acestui exercițiu poate ajuta la stabilizarea spatelui inferior și la îmbunătățirea posturii, oferind o ușurare a durerii sciaticii. Înclinarea pelviană eficientă deoarece întărește mușchii care susțin coloana vertebrală, ajutând la prevenirea viitoarelor episoade de sciatică.
Alte sfaturi utile pentru a calma durerea de sciatică
Deși aceste exerciții sunt benefice, combinarea lor cu alte tratamente le poate spori eficacitatea. Iată câteva metode suplimentare:
- Terapie cu căldură și rece: alternarea între căldură și rece poate reduce inflamația și poate calma tensiunea musculară.
- Medicamente: calmantele eliberate fără prescripție medicală, cum ar fi ibuprofenul, pot ajuta la gestionarea durerii și a inflamației.
- Terapie fizică: Un plan de exerciții personalizat, cu un terapeut fizic, poate oferi o ușurare țintită.