Dar înainte de a da drumul robinetul rece spre sfârșitul dușului, ar trebui să știți că există anumite riscuri, potrivit site-ului Bigthink.

Dușurile reci au apărut pentru prima dată, din motive de sănătate, la începutul secolului al XIX-lea, când medicii le foloseau pe deținuți și pe cei cu probleme psihice pentru a „răcori creierele înfierbântate și inflamate și a induce frica”.

Pe la mijlocul secolului al XIX-lea, victorienii și-au dat seama că dușul poate avea alte utilizări, și anume spălarea, dar ar fi mai bine dacă apa ar fi caldă. Așa a apărut dușul reconfortant pe care îl facem azi.

Dar practica de a face un duș rece, considerat benefic pentru sănătate, nu a dispărut niciodată și pare să capete cât mai mulți adepți.

Ce arată cele mai recente date

Un studiu amplu din Țările de Jos a constatat că persoanele care au făcut un duș rece au mai puține șanse să se învoiască de la lucru pe motive de boală. Un grup de peste 3.000 de persoane a fost împărțit în patru subgrupuri și a fost rugat să facă un duș cald în fiecare zi. Dar unui subgrup i s-a cerut să încheie dușul cu 30 de secunde de apă rece, altuia cu 60 de secunde de apă rece, iar altuia cu 90 de secunde de apă rece. Participanții au fost rugați să respecte acest protocol timp de o lună.

Cu 29% mai puține cereri de concedii medicale

După trei luni, s-a descoperit că grupurile care au încheiat dușul cu apă rece au avut cu 29% mai puține cereri de concedii medicale.

Motivul pentru care o explozie de apă rece poate împiedica oamenii să se îmbolnăvească nu este clar. Unele cercetări sugerează că ar putea avea legătură cu întărirea sistemului imunitar. Un studiu făcut în Cehia a arătat că atunci când „bărbați tineri atletici” au fost scufundați în apă rece de trei ori pe săptămână, timp de șase săptămâni, au beneficiat de un ușor impuls al sistemului imunitar.

Apa rece pare să activeze sistemul nervos simpatic și îmbunătățește circulația

De asemenea, apa rece pare să activeze sistemul nervos simpatic, partea sistemului nervos responsabilă de așa numita reacție” fight or flight” adică reacția de luptă în cazul unui pericol mare.

S-a demonstrat și că o explozie de apă rece în timpul dușului îmbunătățește circulația.

Un studiu care a analizat  practicarea aestui obicei după exerciții fizice a constatat că, după patru săptămâni, fluxul de sânge către și dinspre mușchi s-a îmbunătățit.

Alte dovezi au arătat că un duș rece poate ajuta la slăbit, crescând metabolismul cu 350%.  Un duș rece poate ajuta și la ameliorarea simptomelor depresiei.

Există și câteva riscuri

Dar înainte de a da drumul la apă rece spre sfârșitul dușului, ar trebui să știți că există anumite riscuri pentru organism. Deoarece un jet brusc de apă rece poate produce un șoc organismului, poate fi periculos pentru persoanele cu boli de inimă și poate duce chiar la un atac de cord sau nereguli ale ritmului cardiac.