Karl Nehammer renunță definitiv la politică în Austria, după eșecuri în serie

Karl Nehammer, fostul cancelar al Austriei și lider al Partidului Popular Austriac (ÖVP), și-a anunțat retragerea definitivă din politica de vârf, punând capăt unei cariere controversate.

Considerat un opozant ferm al aderării României la spațiul Schengen, poziție adoptată pentru a atrage sprijin electoral, Nehammer a fost forțat să demisioneze în urma unor înfrângeri politice și electorale.

La o săptămână după ce a renunțat la funcția de cancelar, din cauza eșecului negocierilor pentru formarea unui guvern, Nehammer a anunțat că va renunța și la locul său din Consiliul Național, confirmând o retragere completă din scena politică austriacă.

Potrivit agenției de presă APA, acesta va oficializa plecarea din Parlament pe 22 ianuarie, odată cu debutul noii sesiuni a Camerei inferioare.

Un mandat marcat de provocări și eșecuri

Nehammer a preluat conducerea guvernului austriac în decembrie 2021, într-un moment de criză pentru partidul său, afectat de scandaluri și pierderi de popularitate.

Ambițiile sale de a consolida poziția ÖVP au fost, însă, serios afectate de ascensiunea Partidului Libertății (FPÖ), care a câștigat alegerile parlamentare din septembrie cu 29% din voturi. Conservatorii lui Nehammer s-au clasat pe locul al doilea, iar incapacitatea acestuia de a forma o coaliție de guvernare a fost decisivă în retragerea sa.

Karl Nehammer, Austria
SURSA FOTO: Facebook, Karl Nehammer

Nehammer a fost criticat de-a lungul mandatului pentru pozițiile sale dure în chestiuni precum migrația și extinderea spațiului Schengen, poziții care au fost percepute de mulți drept populiste.

De asemenea, politicile sale nu au reușit să atragă sprijinul necesar pentru a menține ÖVP în fruntea politicii austriece, ceea ce a condus la un declin accentuat al influenței partidului.

Christian Stocker preia conducerea ÖVP și negociază cu extrema dreaptă

Retragerea lui Karl Nehammer l-a propulsat pe Christian Stocker în fruntea ÖVP, într-un rol interimar. Acesta a fost nevoit să navigheze rapid pe o scenă politică marcată de tensiuni și negocieri dificile cu extrema dreaptă, condusă de Herbert Kickl.

FPÖ, partid cu orientări eurosceptice și favorabile Rusiei, a câștigat alegerile și are acum șansa de a forma un guvern pentru prima dată în ultimele decenii.

Președintele Alexander Van der Bellen l-a desemnat pe Kickl să conducă negocierile pentru formarea unui guvern, însă acestea sunt deja marcate de controverse.

Stocker a cerut garanții că viitorul guvern nu va alinia Austria cu regimuri autoritare și că va respecta neutralitatea țării, subliniind în același timp necesitatea unui angajament ferm față de Uniunea Europeană.

„Nu dorim nicio dependenţă (a Austriei), în special faţă de Federaţia Rusă”, a declarat Stocker într-o conferință de presă.

Acesta a respins pozițiile FPÖ cu privire la subvențiile pentru media și politica față de Uniunea Europeană, considerându-le incompatibile cu valorile democrației liberale.

Risc major de alegeri anticipate în Austria

Deși negocierile sunt în desfășurare, divergențele dintre ÖVP și FPÖ sunt majore. FPÖ, care se opune sancțiunilor UE împotriva Rusiei și denunță sprijinul european pentru Ucraina, a avertizat că, în cazul unor discuții nereușite, va forța alegeri anticipate.

Această strategie ar putea favoriza extrema dreaptă, care se bucură de o creștere semnificativă în sondaje, consolidându-și poziția de lider politic în Austria.

Între timp, ministrul de externe Alexander Schallenberg va prelua funcția de cancelar interimar, asigurând conducerea guvernului până la finalizarea negocierilor.