Poluarea aerului, asociată cu decesul a opt milioane de persoane
Poluarea aerului, atât cea din spațiile interioare, cât și din exterior, face numeroase victime la nivel global, incluzând copii, și este de acum mult mai letală decât tabagismul, potrivit unui raport publicat miercuri sub egida UNICEF.
În 2021, peste opt milioane de persoane, dintre care 700.000 de copii cu vârste sub cinci ani, au decedat din cauze asociate poluării aerului, conform studiului realizat de oamenii de știință de la institutul american Health Effects Institute.
Rezultatele studiului au la bază Global Burden Disease, o bază de date vastă ce cuprinde informații din peste 200 de țări. Deși datele nu au fost încă publicate într-o revistă științifică, nivelul mortalității raportat indică faptul că expunerea la poluarea atmosferică este acum o amenințare mai mare decât tabagismul sau o dietă necorespunzătoare.
Majoritatea deceselor asociate cu poluarea aerului sunt legate de inhalarea de particule fine PM2,5, particule cu diametrul mai mic de 2,5 microni, care favorizează numeroase patologii, inclusiv cancer pulmonar, boli cardiovasculare și diabet.
Raportul subliniază și rolul din ce în ce mai letal al poluării cu ozon, alimentate de episoade asociate încălzirii climatice.
Soluții de reducere a poluării sunt disponibile și pot fi implementate
Cercetătoarea Pallavi Pant, membră a Health Effects Institute, a subliniat că observăm un număr crescut de regiuni expuse la episoade scurte și intense de poluare a aerului, menționând incendiile forestiere și caniculele severe ca factori contribuabili.
În cazul mortalității infantile, utilizarea combustibililor problematici în bucătărie – cărbune, lemn – în special în Asia și Africa, joacă un rol major.
„Știm că putem rezolva acest gen de probleme”, a insistat Pallavi Pant.
Cercetătoarea Pallavi Pant a subliniat că eforturile pentru a facilita accesul la tehnici de gătit mai puțin periculoase au contribuit semnificativ la reducerea mortalității infantile legate de poluarea aerului cu peste jumătate din anul 2000.
Raportul indică faptul că soluțiile pentru reducerea poluării aerului și a mortalității asociate sunt disponibile și pot fi implementate. Este necesar un efort global coordonat pentru a aborda aceste probleme și pentru a asigura un mediu mai sănătos pentru toți locuitorii planetei, în special pentru copiii din regiunile vulnerabile.