Dacă un duș călduț este ideal, există, câteva beneficii și ale dușului rece, arată cercetările.

Duș cu apă rece? Ajută la reducerea inflamației, durerii și spasmelor musculare

În primul rând, există câteva beneficii notabile atunci când facem un duș rece. Un duș rece de 10 minute poate ajuta la reducerea inflamației, durerii și spasmelor musculare din organism. Toate acestea, potrivit unui studiu publicat de Human Kinetics Journal.

Imersiunea în apă rece poate oferi aceeași beneficii, așa cum se arată într-un studiu din 2022 publicat în Biological Research for Nursing.

Într-un studiu din 2023 publicat in revista Biologie, s-a descoperit că scufundarea, pe termen scurt, în apă rece poate ajuta la îmbunătățirea stării de spirit și la scăderea nivelului cortizolului, hormonul stresului.

Accelerarea metabolismului

Există și alte beneficii asociate, cum ar fi stimularea metabolismului.

Conform unor cercetări în acest domeniu, un duș rece, de două-trei ori pe săptămână, poate contribui la accelerarea metabolismului. Apa rece poate uniformiza anumite niveluri hormonale. Ea ajută și la vindecarea sistemului gastro-intestinal.

Apa rece a fost folosită pentru prima dată la începutul secolului al XIX-lea. Medicii o recomandau în închisori pentru „calmarea” deținuților. Treptat, dușul rece nu a mai fost un instrument de teroare, ci unul extrem de plăcut pentru organism. Tratamentul dura aproximativ cinci minute.

Crește imunitatea

Un studiu amplu din Olanda a constatat că persoanele care fac constant un duș rece au mai puține șanse să se îmbolnăvească, decât cele care nu au acest obicei. Un grup de peste 3.000 de persoane a fost împărțit în patru subgrupuri. Li s-a cerut să facă zilnic un duș cald.

Unui subgrup i s-a cerut să termine dușul cu 30 de secunde de apă rece, altuia cu 60 de secunde de apă rece, iar altuia cu 90 de secunde de apă rece. Participanții au fost rugați să urmeze acest protocol timp de o lună.

La sfârșit s-a descoperit că grupurile care au folosit cel mai mult apă rece aveau cu 29% mai puține cazuri de boală auto-raportate. Motivul pentru care o explozie de apă rece ar putea să țină bolile departe nu este clar, dar există cercetări care sugerează că pot exista legături cu o mai mare creștere a imunității.

În același timp, apa rece activează sistemul nervos simpatic, adică partea sistemului nervos care guvernează reacția de luptă sau fugă (o reacție fiziologică automată la un eveniment perceput ca fiind periculos, stresant.

Crește rezistența la stres

Dacă poți rezista la trei minute la un duș cu apă rece, poți face față oricăror factori de stres care apar mai târziu, în cursul zilei. Practic, ne construim o mentalitate mai bună, mai adaptabilă.

Forțându-ne să facem față unei situații stresante, arată un studiu realizat de experții spanioli în 2019. De asemenea, are loc o reacție chimică pentru a spori rezistența la stres.

Există și riscuri

Dar, avertizează medicii, trebuie evaluate și riscurile. Scufundarea corpului în apă rece vă poate expune riscului de hipotermie sau șoc termic, ducând la stres cardiovascular și chiar la înec.

De aceea, este bine să discutați cu medicul, mai ales dacă aveți peste 65 de ani, dacă aveți o afecțiune cardiacă sau sunteți însărcinată.