"Dacă un copil nu trăiește la noi în Germania, ci în țara lui de origine, atunci și alocația pentru copii ar trebui plătită la nivelul din țara respectivă", a declarat ministrul Economiei, Sigmar Gabriel. Libertatea de mișcare în cadrul Uniunii nu ar trebui abuzată pentru a profita de sisteme sociale mai generoase din alte țări.
Legislația europeană curentă îi dă oricărui străin comunitar care trăiește în Germania drept la alocația pentru copii, atât timp cât el muncește și plătește "impozite normale" în Republica Federală. Inclusiv atunci când copiii acestor cetățeni comunitari trăiesc în țările de origine și nu în Germania. Doar suma pe care respectivii cetățeni o primesc în țările lor ca alocație pentru copii poate fi scăzută din plata făcută de asigurările sociale germane.
Comisia Europeană nu vrea să audă
Pentru a modifica această stare a lucrurilorl, este deci nevoie de cooperarea Comisiei Europene. Care însă a respins deja o astfel de inițiativă. Potrivit unui comunicat al CE: "Nu este prevăzută conectarea plăților pentru alocațiile pentru copii la un anumit index." Ceea ce înseamnă: valoarea alocației nu va fi potrivită la costurile de trai din țara de origine. Contează valoarea stabilită în țara în care părinții plătesc impozite.
Valorile alocațiilor pentru copii diferă enorm de la o țară la alta în UE. În timp ce în Germania se plătesc 190 de euro lunar pentru primii doi copii, în Polonia se acordă 114 euro de la al doilea copil – doar familiile cu venituri mici primesc deja alocație de la primul copil. În România, alocația lunară pentru copii este mai mică de 20 de euro.
Despre câți bani vorbim
Potrivit Ministerului de Finanțe, statul german a plătit în noiembrie 2016 alocații pentru 188.000 de copii care trăiesc în alte țări ale blocului comunitar. După cum relatează cotidianul "Bild", citând date ale Agenției federale a Muncii, este vorba de o creștere cu 54% într-un interval de 11 luni. Beneficiarii acestor plăți sunt în majoritate cetățeni polonezi, români, croați și cehi. Comisia Europeană susține că în interiorul Uniunii mai puțin de 1% din plățile alocațiilor pentru copii se transferă de la un stat la altul.
Germania a plătit în 2016 în total 32 de miliarde de euro ca alocații petru copii – din care 470 de milioane pentru copii care trăiesc în afara Republicii Federale și nu au cetățenie germană. Este vorba de 0,15% din bugetul total al statului german. O reducere a alocațiilor la nivelurile țărilor unde trăiesc acești copoii ar fi o sursă de economisire a unor fonduri pentru bugetul Germaniei.
O temă veche
Vicecancelarul Gabriel nu este primul care vine cu o astfel de cerere. "Tema este deja învechită", a declarat pentru Deutsche Welle un purtător de cuvânt al Ministerului Finanțelor. "Am sperat că Comisia de la Bruxelles va face ceva. Acum tema este din nou pe agenda noastră", a mai spus funcționarul. Problema este modul în care poate fi conformată această inițiativă la dreptul comunitar.
Gabriel a respins însă aceste eventuale piedici cu relaxare și sarcasm. Ministrul de Finanțe Schäuble ar trebui mai întâi să încerce și abia apoi să-și facă griji de reacția Comisiei. CDU ar fi deja pregătită în alte teme, cum ar fi politica energetică, să vină la Bruxelles cu propuneri neconforme legislației comunitare. "Aș spune că este o chestiune de curaj", a insistat Gabriel. El a adăugat că există în marile orașe germane străzi întregi cu clădiri delapidate locuite de migranți doar pentru a încasa alocațiile plătite la nivel german pentru copiii lor care trăiesc în țările de origine.
Demers populist?
"Gabriel încearcă astfel să crească popularitatea SPD", crede Carsten Koschmieder de la Institutul de Politologie Otto Suhr. El crede că afirmațiile lui Gabriel încearcă să le arate potențialilor alegători social-democrați indeciși că partidul face totuși ceva. Simultan, avertizează politologul, acest demers u face decât să "consolideze apelul electoral al AfD."
Opoziția de stânga și ecologistă nu a făcut economie de critici la adresa propunerii lui Gabriel, după cum propria organizație de tineret a SPD a găsit de asemenea cuvinte destul de clare. Șefa acesteia di urmă Johanna Uekermann a declarat ziarului berlinez "Tagesspiegel" că este o abordare populistă să vorbești despre o "imigrație în sistemele de asigurări sociale". Ar fi vorba de creare de atmosferă în detrimentul copiilor.
Gabriel a primit din contră sprijin de la o mare parte din rivalii conservatori. Secretarul general al Uniunii Creștin-Democrate Peter Tauber a declarat că o reducere a alocației pentru copii în cazurile menționate ar fi susținută de CDU. Și șeful Asociației municipalităților și autorităților locale din Germania Gerd Landsberg crede că diminuarea alocației conform cu nivelurile din țările de origine ar fi o măsură corectă. "Dacă domnul Schäuble spune că în calea acestei propuneri ar sta legislația europeană, atunci această legislație europeană trebuie modificată", a declarat el pentru Deutsche Welle.
Articol realizat Rahel Klein pentru DW.com