Până acum, vina tragediei produse în Alpii francezi i-a fost atribuită numai copilotului Andreas L. Anchetatorii din Franţa iau în considerare, însă, şi o posibilă defecţiune tehnică a aeronavei.
Conform rezultatelor anchetei de până acum, Procuratura franceză pune pe seama copilotului Andreas L. prăbuşirea aeronavei Germanwings, coordonată intenţionat către sol, în absenţa comandantului de zbor. Anchetatorii analizează, însă, şi posibilitatea existenţei unei defecţiuni tehnice a aeronavei A320. "Personalitatea" copilotului este o "pistă importantă" în anchetă, dar nu este singura – a afirmat coordonatorul delegaţiei Jandarmeriei franceze la Düsseldorf, Jean-Pierre Michel.
"Deocamdată nu poate fi exclusă ipoteza unei defecţiuni tehnice", a declarat Michel pentru postul francez BFMTV. Ancheta realizată la locul prăbuşirii şi analizarea înregistrărilor recuperate vor fi combinate cu rezultatele investigatorilor germani, a mai spus Michel. Forţele desfăşurate în Alpii francezi continuă recuperarea indiciilor, inculsiv a celei de-a doua cutii negre. Acţiunea de identificare a victimelor este, de asemenea, în plină desfăşurare.
Presupuse probleme psihice grave
Mai multe posturi şi publicaţii continuă să dezvăluie amănunte din sfera privată a copilotului. Se presupune că bărbatul ar fi suferit de o afecţiune psihică gravă şi că îşi făcea griji pentru viitorul său profesional.
Conform publicaţiei "Welt am Sonntag", în urma descinderii la cele două domicilii ale copilotului, anchetatorii ar fi descoperit documente medicale care indică "o afecţiune psihosomatică gravă".
Bărbatul în vârstă de 27 de ani ar fi fost "tratat de către mai mulţi neurologi şi psihiatri", citează "Welt am Sonntag" o sursă din cadrul anchetei. În urma raziei efectuate la locuinţa din Düsseldorf a lui Andreas L., Procuratura ar fi confiscat mai multe feluri de medicamente destinate tratării afecţiunilor psihice. Nu există indicii asupra consumului ori dependenţei de droguri sau alcool.
O intenţie anunţată în 2014?
Conform ziarului "Bild am Sonntag", copilotul suferea şi de tulburări de vedere, afecţiune pentru care a apelat la ajutorul medicilor. În prezent se cercetează dacă nu cumva aceste tulburări au fost de natură psihosomatică.
Publicaţia mai citează şi o fostă iubită de-a copilotului, de profesie stewardesă. Femeia în vârstă de 26 de ani îl descrie pe Andreas L. ca fiind "un om drăguţ şi deschis" care, însă, referindu-se la situaţia sa profesională, vorbea despre "prea puţini bani, teamă pentru contractul de muncă şi prea multă presiune". În timpul acestor discuţii, copilotul "devenea un alt om", povesteşte femeia. Într-o zi Andreas L. i-ar fi spus: "Într-o zi voi face ceva care va schimba întregul sistem. Toţi vor cunoaşte numele meu şi îşi vor aminti de mine."
Critici la adresa emisiunilor TV
După prăbuşirea cursei 4U 9525, şeful Airbus, Tom Enders, a criticat dur comportamentul televiziunilor care au lansat dezbateri ample în jurul tragediei din Alpi. Parţial, în mai toate talk-show-urile au fost făcute speculaţii fără date şi fapte, mulţi "experţi" invitaţi au dat frâu liber fanteziei sau au minţit. În multe cazuri, de dragul audienţei, s-au spus numai absurdităţi. "Este o insultă la adresa victimelor", comentează Tom Enders în paginile publicaţiei "Bild am Sonntag".
Aeronava Airbus A320, aparţinând companiei Germanwings (subsidiară Lufthansa), care efectua o cursă de la Barcelona la Düsseldorf, s-a prăbuşit în Alpii francezi. Pe 17 aprilie, la Dom-ul din Köln, va fi organizată o slujbă religioasă şi o ceremonie oficială de comemorare a celor 150 de victime decedate.