Publicația amintește că în 2010, imediat după ce Orban a devenit prim-ministru al Ungariei, între Budapesta și Kiev au apărut confruntări pe marginea minorității maghiare din regiunea Transcarpatia, din vestul Ucrainei, scrie Deutsche Welle.
”Joc de veto”, ”punctul cel mai de jos al politicii externe”, ”atitudine periculoasă” – sunt doar câteva dintre cuvintele pe care presa maghiară independentă le-a folosit în ultima perioadă pentru a comenta veto-ul premierului Viktor Orban la ajutorul financiar al UE pentru Ucraina. Perspectiva opoziției prin veto a Ungariei față de împrumutul de 18 miliarde de euro acordat de UE Ucrainei era deja în discuție. Deși unii politicieni europeni au sperat că premierul ungar doar blufează, Orban și-a pus în practică amenințarea, blocând pachetul financiar pentru Ucraina. La scurt timp după aceea, el a scris pe Twitter că nu a existat un veto maghiar: ”E o știre falsă. Niciun veto, niciun șantaj”. Ungaria este pregătită să sprijine Ucraina, a spus Orban.
Ungaria a făcut șpagatul între UE și Rusia
Din momentul în care Rusia a invadat Ucraina, pe 24 februarie, au existat o serie de astfel de momente tensionate. Orban și guvernul său au ezitat să condamne agresiunea Rusiei. Și azi, Orban vorbește despre un „război ruso-ucrainean”. ”Acesta nu este războiul nostru”, repetă Orban, spunând că este vorba de o ”dispută pe care părțile implicate ar trebui să o rezolve între ele”.
Ungaria a sprijinit până acum, în mare măsură, sancțiunile UE împotriva Rusiei, cu excepția unei măsuri punitive împotriva Patriarhului Bisericii Ortodoxe Ruse, Chiril. Dar Orban a negociat la sânge beneficii pentru țara sa, cum ar fi boicotarea petrolului rusesc. În plus, a condamnat ferm sancțiunile occidentale.
În Ungaria se duce chiar acum o campanie oficială, în care Budapesta acuză UE că distruge economia Ungariei prin sancțiunile anti-rusești. De asemenea, premierul ungar respinge livrările de armament pentru Ucraina.
Orban a fost, la un moment dat, susținător al Ucrainei
Având în vedere aceste lucruri, toți se întreabă care este problema lui Orban în Ucraina. Cu atât mai mult cu cât premierul ungar a fost, cândva, un susținător puternic al unei Ucraine democratice, cu aspirații euro-atlantice. După summitul NATO de la București, din 2008 (la acea vreme era lider al opoziției), Orban a calificat drept ”o decizie nefericită” neadmiterea Ucrainei și Georgiei în alianța militară occidentală. Începând din 2017, Ungaria a recurs de mai multe ori, recent anul acesta în februarie, la dreptul său de veto față de cooperarea NATO cu Ucraina, din cauza politicii Kievului privind minoritățile. În septembrie 2018, problema dublei cetățenii a dus la un conflict diplomatic grav între Ungaria și Ucraina. La acea vreme, o înregistrare video arăta cetățeni ucraineni care primeau, în secret, cetățenia ungară, la consulatul ungar din Beregszasz, în vestul Ucrainei, încălcând legislația ucraineană.
Relațiile diplomatice între Ungaria și Ucraina au intrat într-o eră glacială
De atunci, relațiile diplomatice între Ungaria și Ucraina au intrat într-o era glacială. Este puțin probabil ca vizita președintei maghiare Katalin Novak la Kiev, luna trecută, să ducă la ameliorarea situației. Novak este considerată o susținătoare loială a partidului lui Orban. Acesta a trimis-o, probabil, la Kiev, pentru că era inacceptabil ca niciun politician de rang înalt de la Budapesta să nu vină la Kiev, după invazia Rusiei. Din punctul de vedere al politicii externe, întreținerea unor relații bune între Ungaria și Rusia sunt mai importante pentru Orban decât consolidarea relațiilor cu Ucraina. Ungaria este dependentă de aprovizionarea cu energie din Rusia.