La Cobasna se află cel mai mare depozit de muniții din Europa de Est. Localitatea se află sub jurisdicția Tiraspolului, iar accesul în zonă este strict interzis.
Satul Cobasna se află la aproximativ 200 kilometri de punctul de trecere al frontierei Leușeni-Albița. În acest sat, necunoscut pentru Europa, se află cel mai mare depozit de muniții din Europa de Est. Localitatea se află sub jurisdicția Tiraspolului, iar accesul în zonă este strict interzis, fiind controlat de forțele transnistrene și forțele ruse de pacificare.
Nimeni, în afară de autoritățile transnistrene și ruse, nu cunoaște până astăzi cantitatea, tipul și starea munițiilor din Cobasna. Aici se păstrează munițiile fostei armate a 14-ea, dar și o parte din armamentul, evacuat în anii `90 de armata sovietică, din fosta RDG și Cehoslovacia. Nenumăratele discuții și negocieri privind evacuarea acestora din regiune, precum și tratatele semnate cu oficialii ruși nu au dat rezultate, iar acestea ar putea fi folosite în orice scop.
Generalul și ex-ministrul Apărării al Republicii Moldova, Vitalie Marinuța, crede că munițiile din Cobasna prezintă un pericol pentru securitatea întregii regiuni, deoarece pot fi folosite inclusiv în scopuri teroriste. „Conform documentelor pe care le deținem noi și organizațiile internaționale mai sunt în jur de 20 000 de tone de muniție, de artilerie, de infanterie, echipament militar etc. Conform unui studiu al Academiei de Științe al R. Moldova, în caz de deflagrație puterea exploziei ar putea echivala cu cea a unei bombe atomice de 10 tone, aproximativ celor din Hiroșima și Nagasaki. Eu sunt convins că, în mare parte, acestea sunt cu termenul de utilizare expirat, iar unele și cu termenul de păstrare expirat. De aceea, la momentul actual, ar fi foarte bine dacă comunitatea internațională ar putea să elaboreze un mecanism de control al depozitelor de la Cobasna, astfel ca ele să nu ajungă o sursă de pericol regional, dar și o posibilitate de înarmare a „omuleților verzi” și a altor formațiuni din afara țării”, a declarat pentru DW Marinuța.
Comercializare ilegală de arme
Un alt aspect important este că Transnistria a fost deseori învinuită că ar vinde ilegal armament, iar unele grupări criminale ar face din aceasta chiar un business. Reporterii RISE Moldova au demonstrat, anul trecut, cât este de ușor să cumperi muniții provenite din această regiune. Astfel, jurnaliștii de investigație au procurat fără nici o problemă un aruncător de grenade, iar vânzătorul de arme le-ar fi promis că poate aduce orice își doresc. Cel mai șocant a fost faptul că tranzacția de cumpărare a avut loc chiar în capitala Chișinău, demonstrând ineficiența organelor de securitate din Republica Moldova.
Politologul și analistul Oazu Nantoi este de părere că Transnistria poate produce și arme, iar acestea ar putea ajunge ușor în Europa la anumite formațiuni teroriste. „Se cunosc mai multe etape de circulație a armelor din regiunea transnistreană. Prima a fost în anii 90, când în fostele republici sovietice domnea haosul. Atunci, armele erau comercializate ilegal în Balcani și ulterior folosite în conflictele din acea regiune. Aceste tranzacții erau în mare parte făcute de interlopi. Mai mult ca atât, nu a fost un secret existența unui 'pricelist' a armamentului. Pe lângă mitraliere din depozite, în regiune se produceau instalații de rachete 'Grad', care erau ulterior vândute. Actualmente situația s-a agravat evident, pe fundalul operațiunilor militare din Estul Ucrainei. De asemenea, se știe că tineri din regiunea Găgăuzia au fost racolați și antrenați pentru a deveni teroriști în unele lagăre de antrenamente din Federația Rusă. Astfel, prezența armatei ruse pe teritoriul nostru, a formațiunilor paramilitare de la Tiraspol, precum și depozitele de muniții din Cobasna, sigur că devin un factor de risc. Noi nu putem avea nici o garanție că acești factori nu vor destabiliza situația din regiune”, a menționat pentru DW analistul.
Separatismul echivalent cu terorismul
După sfârșitul operațiunilor militare de pe malul Nistrului, Republica Moldova a devenit atractivă și pentru unele organizații teroriste. Motivul principal erau armele din Transnistria, dar și posibilitatea de a face antrenamente în unele lagăre din regiune. Valentin Dediu, fostul șef al Serviciului de Securitate și Informații de la Chișinău, a declarat pentru DW că procesele ilegale de comercializare a armelor sunt greu de depistat în regiunea din stânga Nistrului pentru că aceasta nu se află sub controlul organelor moldovenești și internaționale.
„Noi aveam informații că unele organizații teroriste veneau în Moldova pentru a procura ilegal arme din Transnistria. Ei se interesau în special de aruncătoarele de grenade. Totodată, dacă echivalăm extremismul separatist cu terorismul, atunci putem afirma că în regiunea transnistreană sunt antrenați teroriști. Unii cetățeni care vin din stânga Nistrului au participat la acțiuni în Ucraina, inclusiv la atentatele tragice din Odessa de anul trecut. Cu regret, operațiunile anti-teroriste sunt grele pentru orice forțe speciale. Astfel, în situația în care circulația persoanelor în lume este foarte liberă, teroriștii sunt foarte greu de identificat. De aceea, Transnistria prezintă un pericol pentru securitatea întregii regiuni”, spune Valentin Dediu.
Omuleții verzi
După atentatele de la Paris, organele de drept și securitate din Republica Moldova și-au activizat operațiunile. Astfel, în ultima perioadă au fost prinși câțiva combatanți care au participat la conflictul din regiunea Donbas. Totodată, în aceste zile, poliția de la Chișinău a anunțat că a descoperit o grupare paramilitară care pregătea atacuri asupra instituțiilor de stat din țară. Au fost găsite mai multe hărți pe care erau fixate cinci obiective de menire culturală și istorică din capitală unde presupușii teroriști planificau atentate. De asemenea, șeful interimar al Inspectoratului General al Poliției din Moldova, Gheorhe Cavcaliuc, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că la domicilie acestora au fost ridicate muniții și arme, precum și alte lucruri importante care sunt baza probatorie pentru deschiderea urmării penale.
Totodată, președintele Comisiei parlamentare pentru securitate națională, apărare și ordine publică, Veaceslav Untilă, a anunțat joi, 26 noiembrie, în plenul Parlamentului că în aceste zile, în Republicaș Moldova au intrat camioane pline cu uniforme de camuflaj.
„În primul rând, ideea a venit după ce în fața Parlamentului noi am văzut sute de oameni îmbrăcați în uniforme de camuflaj. Am văzut că Legiuitorul a avut grijă de aceste lucruri şi a interzis chiar şi structurilor de protecție şi pază să poarte această uniformă de camuflaj din motiv că portul acestora este admis doar de către unitățile cu destinație specială ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării, SIS-ului şi alte structuri ale statului. Vreau să spun că până în momentul în care au apărut cetățeni îmbrăcați în aceste uniforme paramilitare, nu deranja pe nimeni acest lucru. De exemplu, chiar ieri prin vama de la Leușeni au intrat două camioane pline-pline cu complete de uniformă. De ce vin aceste uniforme în Republica Moldova? Care este scopul? Temerea noastră este că pot să apară structuri paramilitare sau acei 'soldăței verzi' care au apărut în Crimeea şi au făcut probleme ucrainenilor”, a declarat Untilă.
Instabilitatea din țară este marcată și de criza politică prin care trece Republica Moldova. Lipsa unui Guvern stabil afectează și activitatea organelor de securitate, iar de această slăbiciune pot profita organizațiile teroriste care pot sau să se alimenteze cu arme din Transnistria, sau să creeze un nou focar de instabilitate chiar la frontiera UE.