"Terorismul schimbă modul de a călători", a scris publicaţia germană Der Spiegel. Într-adevăr, numeroasele atentate care au vizat destinaţii cunoscute de vacanţă lasă impresia că a călători înseamnă să te expui unor mari pericole. Însă turiştii, în special cei germani, nu par foarte înspăimântaţi.
Expertul în turism Ulrich Rheinhardt din Hamburg cunoaşte mentalitatea germanilor confruntaţi cu teama de atentate. "Turiştii noştri sunt calmi şi pragmatici. Fără a renunţa la bucuria prilejuită de concediu, germanii pur şi simplu aleg să plece în altă regiune".
Bombe peste turism
Tendinţa actuală avantajează în special Costa del Sol, în detrimentul rivierei turceşti. Atentate teroriste au diminuat cu 40 la sută, încă din luna mai, numărul turiştilor străini care vizitează Antalya, fără a pune la socoteală reverberaţiile negative ale atentatului recent de pe aeroportul din Istanbul, la finele lunii iunie.
Industria de profil din Turcia generează şase la sută din produsul intern brut al ţării. Unu din zece angajaţi turci îşi câştigă existenţă în turism. Atacurile care au vizat mai multe destinaţii turistice din Turcia s-au soldat cu peste 300 de victime şi au creat probleme masive atât firmelor turistice mici, cât mai ales companiilor mari, aflate, unele, în pragul falimentului.
Cât de mult este afectat turismul de jocurile politice de putere, chiar şi atunci când nu se petrec atentate, s-a văzut odată cu începerea şicanelor între Rusia şi Turcia, apărute după doborârea avionului de luptă rusesc de către armata turcă. Ca urmare a incidentului, Kremlinul a interzis zborurile de tip charter spre Turcia, o destinaţie clasică de vacanţă pentru turiştii ruşi. Prin urmare, numărul ruşilor care au venit în vacanţă în Turcia a scăzut cu 90 la sută. Abia la începutul unii iulie, când interdicţia a fost anulată, prima aeronavă cu 189 de turişti ruşi la bord a decolat spre Turcia.
Pentru unii ciumă, pentru ceilalţi mumă
La operatorul german de turism Tui rezervările pentru Turcia au scăzut în acest an cu 40 la sută. Spania, pe de altă parte, abia dacă mai poate face faţă afluxului de turişti străini. "Capacitatea nu este utilizată în întregime", spune directorul general al Tui, Fritz Joussen.
Creșterea cererii a făcut ca prețurile să se majoreze chiar şi cu 8 la sută, în comparație cu anul anterior, spune Joussen, referindu-se la situația hotelurilor spaniole. "Acest lucru este puțin probabil să se schimbe în timpul verii". Numărul turiştilor străini din Spania a crescut cu 11 la sută comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.
La rândul ei, Spania se luptă cu consecințele unei crize foarte dificile. Şomajul încă nu a scăzut sub 20 la sută. Mai bine de 3,8 milioane de spanioli caută un loc de muncă. Sunt turişti deranjaţi de această situaţie? Nu, deloc, este de părere expertul în turism, Ulrich Reinhardt. "Turiştii vor să se mintă frumos şi să trăiască într-o lume de vis", a declarat el pentru ziarul Kölner Stadtanzeiger.
Turismul merge bine şi în Grecia, o ţară care n-a depăşit criza. Un sfert din oamenii cu loc de muncă din această ţară lucrează în această branşă. Anul trecut, numărul turiştilor a crescut cu aproape 18 la sută. Perspectiva atingerii unui număr record de turişti anul acesta s-ar putea pondera din cauza numărului mare de refugiaţi care ajung pe numeroase insule din Mediterana. Specialiştii spun însă că în special ţări precum Egiptul, Tunisia şi Turcia se confruntă cu o diminuare accentuată a veniturilor din turism.
Capitala germană Berlin trece printr-o perioadă deosebit de favorabilă din perspectivă turistică. În primele cinci luni ale acestui an, oraşul a fost vizitat de cinci milioane de persoane, cu trei la sută mai mulţi decât acum un an. Şeful agenţiei de turism Visit Berlin, Burkhard Kieker, spune că Berlinul este o "superputere" din punct de vedere turistic, pe picior de egalitate cu Londra şi Parisul.
Turismul este un domeniu cheie şi pentru Croaţia, ţară cu 4,2 milioane de locuitori. Anul trecut, litoralul adriatic şi spectaculoasele zone montane croate au fost vizitate de 14 milioane de turişti. Aici, pericolele par să fie de altă natură, după cum reiese din anunţul salvamontiştilor croaţi: "Dragi turişti vă rugăm să nu mai faceţi selfiuri prosteşti şi periculoase". Un turist din Canada a căzut recent de pe stânci în încercarea de a găsi cadrul perfect pentru un selfie. Tânărul a supravieţuit ca prin minune.