Chişinăul trimite un semnal puternic de îngrijorare comunităţii internaţionale, după ce Tiraspolul a solicitat oficial Dumei ruse examinarea posibilităţii de anexare a “republicii moldoveneşti nistrene” la Rusia.
Preşedintele sovietului suprem (parlamentul „rmn”) de la Tiraspol, Mihail Burla, şi vicepreşedintele acestuia, Serghei Ceban, au avut marţi o întâlnire cu şeful administraţiei transnistrene, Evghenii Şevciuk, în cadrul căreia i-au comunicat liderului separatist despre discuţiile purtate la Moscova privind „integrarea Transnistriei în câmpul juridic al Federaţiei Ruse”.
Dmitri Rogozin: „Transnistria nu mai este pământul Moldovei”
Vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, a anunţat că Guvernul Rusiei va organiza joi, 20 martie, o reuniune “în legătură cu introducerea blocadei de către Ucraina la froniera cu Transnistria”. El a spus că "frontiera dintre Ucraina şi Transnistria a fost închisă pentru toţi bărbaţii de 18-65 ani care deţin cetăţenie rusă”. Potrivit lui Rogozin, după ce această chestiune va fi discutată la Guvern, va urma o discuţie cu preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin. "Situaţia este mult mai complicată în cazul Acordului de Asociere a Moldovei cu Uniunea Europeană. Chişinăul nu se gândeşte aproape deloc la Transnistria şi toate acţiunile conducerii Republicii Moldova arată că Transnistria, de fapt, nu mai este pământul Moldovei. Ne vom baza pe aceste fapte şi vom trage propriile concluzii", a menţionat Rogozin.
Nicolae Timofti: „Rusia va face o mare greşeală”
La rândul său, preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a declarat marţi, la o conferinţă de presă, că “Rusia va face o mare greşeală, dacă va accepta să alipească regiunea transnistreană a Republicii Moldova”. (…) "Am luat cunoştinţă de ceea ce a anunţat aşa-numitul soviet suprem de la Tiraspol (în privinţa demersurilor de anexare a Transnistriei la Rusia – n.n.) . Cred că astfel de acţiuni sunt contraproductive şi nu aduc bine Republicii Moldova şi nici Rusiei”, a menţionat Timofti.
El a reiterat că Chişinăul consideră ilegal aşa-anumitul referendum din Crimeea şi reconfirmă sprjinul ferm pentru unitatea, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, în frontierele recunoscute la nivel internaţional.
Miercuri, Nicolae Timofti se va întâlni, la Iaşi, cu omologul său român, Traian Băsescu. "Cu vecinii trebuie să trăieşti bine. Premierul Iurie Leancă a mers luni la Kiev şi s-a întâlnit cu premierul Ucrainei, iar eu mă voi întâlni cu preşedintele României", a spus preşedintele moldovean.
Dan Dungaciu: „Fără Transnistria în UE”
În opinia directorului Institutului de Ştiinţe Politice al Academiei Române, Dan Dungaciu, “recunoaşterea Transnistriei de către Rusia ar însemna undă verde pentru reunificarea României cu Republica Moldova”: „Cu ocazia crizei din Ucraina a devenit limpede că Republica Moldova nu are nici o garanţie de securitate, iar ideea de neutralitate (negarantată) din Constituţie nu înseamnă, de fapt, nimic. Transnistria se poate oricând radicaliza, ceea ce va pune Chişinăul într-o situaţie imposibilă. Nu va avea pur şi simplu ce să facă”. În opinia lui Dungaciu, după recunoaşterea Crimeii de către Rusia, Chişinăul va trebui să-şi gândească viitorul european fără Transnistria, pentru că e greu de imaginat că trupele ruseşti se vor retrage vreodată de acolo. „La un moment dat, Chişinăul s-ar putea să trebuiască să pună între paranteze o cangrenă extrem de adâncă și să plece spre Uniunea Europeană cu teritoriile pe care le controlează. Nistrul este perceput de Moscova ca frontieră de război şi va rămâne aşa de aici încolo”, a menţionat Dan Dungaciu.
Pe de altă parte, analistul politic moldovean, Arcadie Barbăroșie crede că „Transnistria este doar un instrument pentru Federaţia Rusă cu care se coordonează politica de la Chișinău”. În opinia sa, „Rusia nu are nevoie de această bucată de pământ în componenţa ei, pentru că astfel va pierde influența asupra conducerii Republicii Moldova”.
Comisarul European pentru Extindere, Štefan Füle, a declarat marţi, pentru publicaţia germană “Die Welt”, că “în urma evenimentelor din Ucraina, Moldova ar putea primi şansa nesperată de a intra mai rapid în UE”. “Dacă dorim să schimbăm acea parte a Europei de Est, afectată de presiunile Rusiei, trebuie să utilizăm cel mai puternic instrument – extinderea UE. Acest proces va avea o putere stabilizatoare fără precedent”, a spus Fule.
În legătură cu demersurile transmise Rusiei de către exponenţii regimului separatist de la Tiraspol, europarlamentarul român, Monica Macovei, a declarat că „soluţia reală care poate apăra Moldova de Rusia este integrarea în UE”. Oficialul crede că Rusia va face paşi periculoşi pentru a bloca integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană, inclusiv semnarea Acordului de Asociere în vara acestui an.