În ultimele zile, în Republica Moldova, se observă o mobilizare concertată a forțelor pro-ruse. Potrivit analiștilor politici, Rusia va face tot posibilul ca să preia controlul, în urma alegerilor parlamentare din 30 noiembrie, asupra procesului de luare a deciziilor în această țară ex-sovietică, pentru a o împiedica să se apropie de UE și NATO. Potrivit unor surse neoficiale, structurile de forță din Republica Moldova se află în stare alertă de mai bine de două săptămâni.
Luni, Consiliul Suprem de Securitate s-a reunit la Președinție, pentru a discuta despre posibilele provocări post-electorale asupra cărora a atenționat Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova. Potrivit purtătorului de cuvânt al Președinției, Vlad Țurcanu, „toate instituţiile statului care au atribuții în domeniul asigurării securităţii au primit recomandări, astfel încât acestea să poată acţiona imediat în vederea prevenirii pericolelor”. Potrivit lui Țurcanu, există câteva partide și persoane care acționează împotriva interesului statului și al cetățenilor. El nu a precizat, însă, despre cine este vorba, dar a spus că aceștia lansează mesaje care distorsionează realitățile din Republica Moldova și încearcă să inducă pe agenda publică informații false, de natură să manipuleze cetățenii în perioada preelectorală.
Potrivit lui Țurcanu, Ministerul Justiției și Comisia Electorală Centrală urmează să decidă dacă acțiunile persoanelor și formațiunilor politice vizate sunt de natură să conducă la excluderea lor din cursa electorală.
Consilierul președintelui în probleme de apărare şi securitate naţională, Alexei Barbăneagră, a menționat, la rândul său, că „situația este sub control” și a dat asigurări că structurile de stat sunt pregătite să facă față unor scenarii provocatoare.
Tot luni, agenția de presă „IPN” din Republica Moldova a publicat un amplu interviu cu unul dintre foștii lideri ai Partidului Socialiștilor, Valentin Krîlov, în care acesta îl acuză pe actualul lider al formațiunii, Igor Dodon, că ar fi „un instrument al unor scenarii care pot provoca vărsări de sânge în Republica Moldova și în regiune”. „Se mizează pe destabilizarea situaţiei prin intermediul grupurilor pe care le are Dodon la Chişinău, dar şi la Bălţi, şi la sudul republicii. Acestora, posibil, li se vor alătura agenţii recrutaţi din rândul muncitorilor moldoveni din Rusia, precum şi agenţi ai serviciilor secrete străine. În aceste condiţii, 'maidanul de la Chişinău' este ca şi asigurat cu toate consecinţele posibile pe care le-am văzut deja în Ucraina. În contextul dat, acţiunile potenţial prognozate ale domnului Dodon, care pot fi efectuate imediat după alegerile din 30 noiembrie şi îndreptate spre destabilizarea situaţiei din ţară, pot duce, în final şi la o baie de sânge”, a menționat Valentin Krîlov.
Solicitat de DW să comenteze aceste declarații, liderul socialiștilor Igor Dodon a spus că Valentin Krîlov „este un zombi politic ce nu merită nici o atenție”.
La rândul său, liderul PD, Marian Lupu, a declarat, în cadrul unei emisiuni televizate, că „anumite partide politice, susţinute de grupări extremiste, vor să repete scenariul ucrainean în Republica Moldova”. „Ei ştiu că nu vor întruni numărul necesar de voturi, pentru a forma o majoritate parlamentară. Dar este un proces bine gândit. Misiunea lor e să ajungă în Parlament, ca să blocheze activitatea lui, iar mai apoi şi formarea guvernului. Mesajele cu caracter violent ale acestor politicieni vor fi preluate de aceste organizaţii extremiste cu membri antrenaţi. Oricum s-ar numi aceste organizaţii, numai organizaţii neguvernamentale nu sunt. Sarcina lor este să se verse prima picătură de sânge, ca să arunce ţara în haos”, a spus Lupu.
Potrivit lui, „activiştii acestor partide nu le spun oamenilor despre scenariile lor adevărate”. „Oamenilor li s-a băgat în cap că integrarea europeană înseamnă pierderea suveranităţii, ceea ce este un fals. La fel de fals precum mesajul că integrarea europeană impune deteriorarea relaţiilor cu Estul”.
Directorul executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă de la Chișinău, Victor Chirilă, crede că în cele 6 zile care au rămas până la alegerile parlamentare, „autorităţile ar trebui să ia măsuri urgente”. „Este necesar să se explice în şcoli copiilor să nu se lase pradă provocărilor. Poliţia de frontieră trebuie să fie mai vigilentă – să-i verifice mai atent pe cei care sosesc în această perioadă în Republica Moldova. Trebuie să fie întărită paza instituţiilor statului. Totodată, trebuie de comunicat cu organizațiile minorităţilor etnice ca să nu se admită implicarea reprezentanţilor acestora în provocări”, a spus Chirilă.