Vicepremierul rus Dmitri Rogozin nu scapă nicio ocazie să amenințe militar Republica Moldova și face declarații incendiare pentru a determina reacția Chișinăului. O altă provocare a avut loc pe Aeroportul internațional Chișinău, la întoarcerea liderului separatist Evghenii Șevciuk, de la Moscova în Moldova.
Vicepremierul rus Dmitri, Rogozin, liderul transnistrean Evghenii Șevciuk și pretinsa ministră de externe de la Tiraspol, Nina Ștanski, au participat miercuri, la Moscova, la deschiderea expoziţiei "Regiunea transnistreană – tărâm rusesc". Oficialul de la Moscova a folosit această ocazie pentru a amenința militar Republica Moldova. Pe de altă parte el a încurajat regimul separatist din stânga Nistrului să se opună tentativelor Chișinăului de a soluționa definitiv acest conflict: „Rusia crede în regiunea transnistreană şi nu se va retrage niciodată din Transnistria. (…) Mă adresez celor care nu gândesc ca noi: nu trebuie să vă implicați în Transnistria, nu trebuie să faceți isterie la hotare, pentru că acolo locuiesc cetățeni ai Federației Ruse. Rusia își va proteja cetățenii și nu încercați să ne puneți la încercare răbdarea și puterea”, a amenințat Rogozin, accentuând că Rusia va continua să-și mențină trupele în regiunea transnistreană.
Aceasta este reacția Moscovei la solicitarea șefului diplomației moldovenești, Natalia Gherman, făcută săptămâna trecută de la tribuna ONU, privind retragerea pacificatorilor ruși din Transnistria și înlocuirea lor cu o misiune civilă internațională.
Moldova rămâne sub ocupație militară rusească
La rândul său, liderul transnistrean Evghenii Șevciuk a menționat că este prematură înlocuirea pacificatorilor ruși din Transnistria. „Astfel de declarații sunt făcute de partenerii de la Chișinău, dar ele nu au nici o logică”, a apreciat el. „Atâta timp cât se păstrează divergenţe serioase, să vorbim despre demontarea acestui instrument, pe care se ţine pacea în Transnistria, este prematur”, a adăugat liderul tiraspolean.
„Rusia îşi va îndeplini rolul istoric: garantarea păcii şi securităţii în Transnistria (…). Şi, desigur, apărarea drepturilor cetăţenilor ruşi, oricât de departe ar fi. Este o prioritate a Guvernului rus”, a continuat Dmitri Rogozin (unul dintre conducătorii armatei ruse în războiul moldo-rus de pe Nistru, din 1992). „Poporul Transnistriei este parte a poporului rusesc, iar istoria Transnistriei este parte a istoriei Federației Ruse”, a spus Rogozin.
Provocare la aeroport
La întoarcerea lui Evghenii Șevciuk de la Moscova în Republica Moldova – o altă provocare. Agenții săi de securitate au bruscat jurnaliștii moldoveni pe Aeroportul Internațional Chișinău, iar forțele de ordine moldovenești nu au intervenit în nici un fel. Intrarea în sala V.I.P. a aeroportului a fost blocată de agenți ai KGB-ului de la Tiraspol, înarmați. Aceștia au împiedicat cameramanii posturilor de televiziune moldovenești să filmeze revenirea lui Șevciuk și Ștanski de la Moscova. Unii au fost chiar bruscați. Aceștia au depus o plângere la Ministerul de Interne al Republicii Moldova, la Procuratura Generală și la Serviciul de Informații și Securitate. Încercarea corespondentului DW de a afla poziția șefului SIS în legătură cu acest caz – a eșuat. Consilierul directorului instituției, Vladimir Ghilețchi, a spus că șeful SIS ”nu va oferi nici un interviu în perioada următoare”.