“Uniunea Europeană va dubla cota la importul de fructe şi legume moldoveneşti de la 1 august 2014 – cu două luni mai devreme decât prevede Acordul de liber schimb ratificat recent”, a anunțat joi, Vlad Filat, unul din cei trei lideri ai coaliției de guvernare de la Chișinău.
Potrivit lui, în 2014, “Moldova va putea exporta în UE 80.000 de tone de mere”. Conform datelor ONU, în 2013, Moldova a exportat pe piața rusă 180 mii tone de mere (90% din volumul total de mere exportate). Comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloş, a declarat că UE caută și alte modalități de a sprijini producătorii afectați din Republica Moldova.
"Căutăm soluţii pentru a facilita accesul pe piaţa europeană a unor cantităţi de mere, prune, struguri, folosind atât oportunităţile existente în cadrul Acordului de Liber Schimb, cât şi în cadrul altor instrumente de comerţ pe care le avem la dispoziţie şi care pot fi mobilizate rapid. Este important ca Republica Moldova să folosească la maxim cotele de export pe care le are pe piaţa europeană şi să-şi diversifice pieţele de desfacere pentru aceste produse", a precizat Cioloş, după o întâlnire de lucru cu comisarul pentru Comerţ, Karel De Gucht şi cu cel pentru Extindere şi Politica de Vecinătate, Štefan Füle.
Între timp, autorităţile de la Chişinău examinează posibilitatea ca fructele şi legumele moldoveneşti respinse de Rusia să ajungă nu doar pe pieţele din ţările Uniunii Europene, dar şi pe piaţa arabă şi cea belarusă. În acest sens, este așteptat la Chișinău, în luna septembrie, președintele Belarus, Alexandr Lukașenko.
Privilegii rusești pentru Găgăuzia și Transnistria
Fermierii din Autonomia Găgăuză a Republicii Moldova și cei din regiunea transnistreană (regiuni pro-ruse) ar putea beneficia de o situaţie privilegiată. Rusia a anunțat că ar putea continua să cumpere de la aceştia fructe, legume şi vin.
“În timpul apropiat, în Găgăuzia va fi creată o comisie specială care va inspecta toate livezile și plantațiile viticole și va crea un registru în care vor fi introduse date estimative privind cantitatea fructelor care urmează a fi recoltate. Trebuie să ne asumăm responsabilitatea pentru calitatea fructelor și să garantăm că din Găgăuzia nu va fi reexportat niciun kilogram de fructe”, a declarat guvernatorul regiunii găgăuze, Mihail Formuzal.
După ce comisia specială va avea colectate toate datele privind cantitatea de fructe crescute în Găgăuzia, în regiune vor fi invitați reprezentanți ai Serviciului federal rus „Rosselhoznadzor”, care vor analiza informațiile pe loc și vor pregăti documentele necesare pentru exportul fructelor în Federația Rusă, a menționat Formuzal. Pe de altă parte, Rusia a deblocat livrările de lapte și produse lactate din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, controlată de forțele separatiste pro-ruse.
Guvernul de la Chișinău caută modalităţi de suplinire a Fondului pentru subvenționare a fermierilor afectați de embargoul rusesc. Premierul Iurie Leancă are programată, în acest sens, o întrevedere cu reprezentantul Băncii Mondiale în Moldova. De asemenea, autorităţile vor convoca reprezentanţii unor bănci comerciale pentru a discuta posibilitatea reeşalonării datoriilor acumulate de agricultori.
Aceasta după ce aproximativ 400 de agricultorii din nordul țării au semnat o petiție în care amenință Guvernul că vor bloca drumurile naţionale, dacă Guvernul nu va întreprinde măsuri urgente pentru a-i susţine. Ei spun că au luat credite pentru a-şi dezvolta afacerile, dar acum nu au bani să achite datoriile, deoarece nu-şi pot vinde marfa.
Chișinăul sesizează OMC
Au fost convocați la Guvern și producătorii de conserve, premierul Leancă solicitându-le să evalueze posibilitățile de conservare și depozitare a produselor, pentru a-i ajuta pe agricultori să-și salveze marfa în așteptarea unor vremuri mai bune.
Au sărit în ajutor și SUA cu un ajutor de 10 milioane de dolari pentru producătorii moldoveni. "Lucrăm asupra sporirii competitivităţii internaţionale a agriculturii de valoare înaltă din Moldova, în special a merelor, strugurilor de masă, produselor cultivate în seră, piersicilor şi cireşelor. De asemenea, sprijinim eforturile Moldovei de conformare la standardele UE", se arată într-un comunicat al Ambasadei SUA din Chișinău.
La rândul său, directorul general al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor din Moldova a anunțat că, în cel mult o săptămână, Republica Moldova va solicita Organizației Mondiale a Comerțului impunerea de sancțiuni pentru Federația Rusă în legătură cu embargoul impus nejustificat. Este pentru prima dată când Republica Moldova va solicita impunerea unor astfel de sancțiuni împotriva Rusiei.