Va înăspri cu adevărat UE sancţiunile economice la adresa Rusiei? Firme germane, prezente pe piaţa Rusiei, se îndoiesc de eficienţa acestor măsuri punitive. Sancţiunile îi afectează şi pe întreprinzătorii germani.
Ce efecte au sancţiunile asupra climatului de afaceri din Rusia? Întrebarea a fost lansată de Camera de Comerţ Germano-Rusă membrilor săi. Deşi doar 38 la sută dintre înteprinderi au indicat că sunt direct afectate de sancţiuni, mai mult de jumătate, în speţă 58%, au arătat că actualul conflict din Ucraina are consecinţe asupra activităţii lor de afaceri. Volker Treier de la Camera Germană de Industrie şi Comerţ (DIHK) apreciază rezultatul sondajului drept concludent. Să nu uităm că sancţiunile nu sunt de multă vreme în vigoare – "abia de la 1 august şi ele au fost limitate la unele sectoare ale industriei".
Afectate în mod special sunt, potrivit DIHK, întreprinderile mijlocii producătoare de maşini. Şi aceasta nu din cauza sancţiunilor propriu-zise, ci a formulărilor ambigue. Multor întreprinzători li se pare lista emisă de Oficiul federal pentru Economie şi Controlul Exportului extrem de neclară.
În principiu, întreprinzătorii germani au înţelegere pentru sancţiunile adoptate la adresa Moscovei, deşi o bună parte dintre aceştia le consideră nu doar dăunătoare pentru propriile afceri ci şi ineficiente. Doar o cincime dintre cei chestionaţi de Camera de Comerţ Germano-Rusă cred că sancţiunile ar putea determina Rusia să-şi schimbe cursul. 78 la sută nu sunt de această părere şi apreciază că Moscova se va îndepărta tot mai mult de UE, cooperând economic mai intens cu ţări precum China, Coreea şi Japonia. Indicii în acest sens există deja, aflăm de la preşedintele Camerei, Rainer Seele. Rusia, explică Seele, a devenit mai ezitantă în încheierea de contracte cu firme germane, îndreptându-se substanţial spre cele asiatice. Aceasta în condiţiile în care, în domeniul industriei, Germania era principalul partener comercial al Rusiei.
DIHK estimează că exporturile germane având ca destinaţie Rusia se vor diminua în acest an cu 20 la sută, pierderile cifrându-se la 7 miliarde de euro.
În opinia lui Volker Treier e bine că s-a precizat că aceste sancţiuni sunt limitate în timp. "Aşa mai rămâne o portiţă deschisă pentru cooperare".
Trei sferturi dintre întreprinderi consideră, în ciuda problemelor existente, piaţa rusească drept una foarte atrăgătoare. Cele care nu sunt direct afectate de sancţiunile aplicate Rusiei se pot aştepta la cifre de afaceri similare anului trecut, dacă nu chiar şi mai mari.
Dacă Rusia va aluneca însă în recesiune, atunci aceasta va avea urmări negative pentru toţi partenerii de afaceri germani. Dar să i se întoarcă spatele Rusiei – un astfel de scenariu nu şi-l pot imagina decât 8% dintre întreprinzătorii chestionaţi.