Potrivit purtătorului de cuvânt al Serviciului de Grăniceri al Ucrainei, Oleksander Iakovenko, șanțul va avea adâncimea de doi metri, lățimea între 3,5 și 3,75 de metri, iar lungimea va fi de peste 400 de kilometri. Cinci kilometri de tranșee au fost deja săpați. Presa de la Kiev scrie că tranșeele au fost săpate mai mult pentru a stopa contrabanda, Transnistria fiind considerată “o zonă periculoasă” în acest sens. Numai în 2013, pe acest segment de frontieră au fost confiscate mărfuri de contrabandă în valoare de 170.000 de euro.
Analiștii politici spun, însă, că de fapt, temei pentru săparea tranșeelor de către Ucraina a servit prezența celor 1500 de militari ruși staţionaţi în regiunea transnistreană care au în dotare inclusiv tancuri și artilerie grea. Kievul a recurs la măsuri de precauție după ce în presă au apărut informații despre faptul că în Transnistria s-ar antrena grupuri de militanți pro-ruși ce ar urma să fie trimiși ulterior să lupte în Ucraina de partea separatiștilor. Din aceleași motive, în luna martie, autorităţile de la Kiev au sporit nivelul de securitate la graniţa cu Moldova.
Șevciuk vrea mai mulți militari ruși în Transnistria
După ce autoritățile de la Kiev au început să sape tranșee la frontieră, șeful administrației separatiste de la Tiraspol, Evghenii Șevciuk (întors recent din Crimeea, unde s-a întâlnit cu vicepremierul rus Dmitri Rogozin), a solicitat Federației Ruse suplimentarea trupelor rusești în regiune. El a explicat că “fortificarea misiunii de pacificare” în regiunea transnistreană este necesară “în contextul ultimelor schimbări geopolitice din regiune”.
Presa de la Tiraspol scrie că în Crimeea, Evghenii Şevciuk ar fi discutat cu vicepremierul rus Dmitri Rogozin despre “cooperarea Transnistriei cu republicile populare Lugansk şi Doneţk, în contextul formării unei noi entităţi statale – Novorossia (proiect despre care presa a scris că în baza lui Vladimir Putin vrea să refacă URSS)”.
În acest context, recenta numire în funcția de “prim-ministru interimar al republicii populare Donețk” a fostului șef al securității transnistrene Vladimir Antiufeev (cetățean rus, fost agent KGB) nu este întâmplătoare. Antiufeev îl va înlocui pe Alexandr Borodai, care a plecat în Rusia.
Două puncte vamale moldo-ucrainene au fost închise
Marți, Poliția de frontieră moldovenească și Serviciul Vamal au difuzat un comunicat în care anunță despre închiderea a două puncte de frontieră cu Ucraina – Otaci – Moghiliov – Podolsk și Criva – Mămăliga. Acestea au fost blocate de sute de manifestanți din partea ucraineană care protestează astfel împotriva recrutării selective anunțate de autoritățile ucrainene. Protestele au izbucnit luni, fiind o reacţie a mamelor ai căror fii urmează a fi mobilizaţi în armată pentru a lupta contra rebelilor pro-ruşi din estul ţării.
Guvernatorul regiunii Cernăuţi, Roman Vanzuriak, le-a cerut manifestanților (în mare parte etnici români) să deblocheze drumurile, acuzându-i că ar milita împotriva integrităţii Ucrainei. Mai mult, el i-a sfătuit să plece din ţară dacă nu vor să meargă la război.