Noul ministru al Apărării, Peter Dutton, a declarat luna trecută că un conflict cu China pentru Taiwan nu ar trebui „să fie ignorat”. Adăugând că australienii trebuie să fie „realiști” cu privire la tensiunile din jurul regiunii.
Într-un alt mesaj, Mike Pezzullo, principalul oficial din Departamentul Afacerilor Interne, a declarat că „națiunile libere aud din nou bătând tobele războiului”. Ulterior, prim-ministrul Scott Morrison a anunțat alocarea a 580 de milioane de dolari pentru îmbunătățiri militare.
Australia, cheltuieli militare de miliarde
Potrivit CNN, ideea ca Australia să lupte singură într-un război împotriva Chinei este ridicolă. Anul trecut, cheltuielile militare ale Australiei au fost de aproximativ 27 de miliarde de dolari. China a alocat o sumă de 10 ori mai mare, în aceeași perioadă, adică 252 miliarde de dolari.
În plus, China este o putere nucleară, iar Australia nu. Relațiile dintre Canberra și Beijing au devenit tot mai tensionate, după ce premierul Morrison și guvernul său au înfuriat Beijingul cu solicitarea privind anchetarea originilor pandemiei Covid-19.
Exporturile Australiei spre China, paralizate
De atunci, exporturile australiene către China s-au confruntat cu obstacole paralizante. „Dar mare parte din retorica belicoasă a Australiei este de fapt condusă de politica internă”, spune Yun Jiang, profesor la Centrul Universității Naționale Australiene.
Guvernul Morrison se confruntă cu acuzații că a gestionat greșit campania de vaccinare și, probabil, încearcă să mute atenția publică. „Concentrarea asupra unui inamic extern e destul de eficientă în coalizarea sentimentului public și a susținerii guvernului”, explică Jiang.
„Este iresponsabil ca guvernul să vorbească astfel. Războiul este o afacere foarte serioasă”, consideră experta. Dar cuvintele guvernului australian pot reflecta îngrijorări reale cu privire la posibilitatea unei invazii chineze în Taiwan, conflict care ar putea implica în cele din urmă întreaga regiune asiatică, și chiar SUA.
Această perspectivă terifiantă, subliniază Yun, ar putea fi motivul pentru care alți aliați ai SUA, precum Coreea de Sud și Japonia, nu adoptă limbajul agresiv al Canberrei.