Devine obligatoriu în toată România! S-a schimbat legea şi totul trebuie rezolvat neapărat până în 2025.

Toate autorităţile locale vor fi obligate să facă asta până la 1 ianuarie 2025! Există obligaţii şi pentru cetăţeni

Este vorba despre o obligaţie la nivelul autorităţilor locale, ce are legătură cu gestionarea deşeurilor. Astfel, până la 1 ianuarie 2025, primăriile din ţară vor trebui să introducă colectarea separată a deșeurilor textile și a celor periculoase.

Mai mult, persoanele sau firmele şi instituţiile care nu colectează seperat deşeurile, în mod corect, vor fi obligate să plătească un tarif majorat, care va ajunge, în unele cazuri, la de două sau trei ori tariful normal al taxei de salubrizare.

O altă prevedere vizează contribuției pentru economia circulară din tariful de salubrizare. Aceasta trebuie eliminată până la data de 14 noiembrie, autorităţile locale fiind obligate să recalculeze şi să aprobe noile tarife până la jumătatea lunii noiembrie.

Toate aceste schimbări sunt prevăzute într-o Ordonanţă de Urgenţă ce a fost publicată vineri, 30 septembrie, în Monitorul Oficial. Este vorba despre măsuri privind gestionarea deşeurilor municipale ce au fost asumate de România în cadrul PNRR.

Ce modificări importante se aduc prin OUG 133/2022?

Va fi implementat un sistem de colectare separată a bio-deşeurilor.

Până la 1 ianuarie 2025, trebuie implementat un sistem de colectare separată a deşeurilor textile. Firmele riscă amenzi usturătoare, de 40.000 de lei, dacă nu fac această colectare selectivă. Până la aceeaşi dată, trebuie implementat şi sistemul de colectare separată a deșeurilor periculoase din deșeurile menajere.

Va fi introdusă o nouă activitate de colectare separată a fracțiunilor de deșeuri municipale, prin centre de colectare cu aport voluntar. Acolo se pot preda, cu titlu gratuit, deșeurile reciclabile, deșeurile voluminoase, anvelopele uzate, deșeurile de echipamente electrice și electronice, de baterii și acumulatori, precum și alte tipuri de deșeuri.

Taxa de salubrizare va fi reglementată ca fiind o plată ce poate suferi ajustări sau modificări oricând pe perioada unui an.

Se reglementează nivelul maxim al taxei de salubrizare aplicată utilizatorilor care nu separă corect deșeurile, respectiv utilizatorilor care refuză încheierea contractului de prestări servicii de salubrizare cu operatorul. Acestea vor fi de două, respectiv de trei ori mai mari faţă de taxa de salubrizare plătită de către cei care separă în mod corect deşeurile.

„România este unul dintre statele membre cu cel mai mare risc de neîndeplinire a țintelor din Directiva cadru deșeuri, având în vedere că înregistrează în continuare o rată foarte scăzută de reciclare a deșeurilor municipale de 14% (7% reciclare materială și 7% compostare) și o rată foarte ridicată de depozitare a deșeurilor, de 70% conform datelor Eurostat din 2017, în timp ce media UE este de 45% rata de reciclare și 24% rata de depozitare”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de Ordonanţă de Urgenţă.