Rusia nu se teme de sancțiunile occidentale: „Orice lucru care nu ne omoară, nu ne face decât să fim mai puternici”
„Rusia și Iranul sunt obișnuite să trăiască în sancțiuni, acesta este prețul pe care trebuie să-l plătească pentru independența și suveranitatea lor.
Iranul se află sub diverse sancțiuni de câteva decenii, iar Iranul s-a adaptat deja bine pentru a se dezvolta, a îmbunătăți bunăstarea cetățenilor săi, în ciuda tuturor acestor restricții, care, trebuie să recunoaștem imediat, suntem profund convinși, sunt absolut ilegale din punctul de vedere al dreptului internațional.
Orice lucru care nu ne omoară, nu ne face decât să fim mai puternici”, a declarat luni Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, pentru un post de televiziune de stat din Iran, relatează agenția de presă Interfax.
Declarația sa a venit în contextul în care, mâine, președintele Rusiei va participa la un summit dedicat războiului civil din Siria. Summitul va avea loc la Teheran (Iran).
Acolo, Vladimir Putin se va întâlni cu președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, și cu președintele Iranului, Ebrahim Raisi, cu care va discuta despre situația actuală din Siria.
Vladimir Putin se va deplasa până în Iran
Menționăm faptul că plecarea lui Vladimir Putin la Teheran este abia a doua sa deplasare într-o țară străină, de când a izbucnit războiului din Ucraina, după participarea la Summit-ul din Turkmenistan, de la finalul lunii iunie.
O „vizită a preşedintelui (n.r. Vladimir Putin) în Iran la 19 iulie este pe cale să fie pregătită”, a anunțat, săptămâna trecută, Dmitri Peskov, relatează agenția de presă AFP.
Potrivit spuselor sale, Vladimir Putin, Recep Tayyip Erdogan și Ebrahim Raisi urmează să participe la „o reuniune a şefilor de stat garanți ai procesului de pace” din Siria.
Anunţarea acestui summit a venit la doar o zi distanță după ce a fost încheiat un acord la ONU pentru a prelungiri cu şase luni un mecanism de ajutare transfrontalieră a Siriei, pe care Guvernul de la Moscova l-a blocat inițial, în contextul în care Rusia, Turcia şi Iranul sunt trei actori importanți în soluționarea războiului civil din Siria, izbucnit în anul 2011.
Summitul de la Teheran are loc în contextul în care președintele Turciei ameninţă continuu că vrea să lanseze o operaţiune militară în nordul Siriei pentru a elimina combatanţii pro-kurzi. (Kurzii reprezintă o populația de bază a Kurdistanului, teritoriu ce intră în componența Irakului, Iranului, Siriei și Turciei. Ei vorbesc limba kurdă. Majoritatea populației kurde este de religie musulmană din ramura sunnită.)
Amintim faptul că, în urmă cu cinci ani, Rusia, Turcia și Iranul au lansat „Procesul de la Astana”, care viza restabilirea păcii în Siria. Procesul de la Astana a fost pus în aplicare începând cu decembrie 2016 de către miniștrii de Externe din Rusia, Turcia și Iran. Acest proces a avut loc în Nur-Sultan (capitala Kazahstanului).