Consiliul de supervizare al OMV AG a cerut o verificare a cheltuielilor de călătorie ale directorului general Rainer Seele şi ale activităţilor de sponsorizare realizate de grupul energetic austriac, a anunţat joi şeful board-ului, Wolfgang Berndt, transmite Reuters.

Decizia vine în urma unui raport apărut pe site-ul dossier.at, în care se arată că folosirea de către Seele a avioanelor private jets a costat compania 400.000 euro din 2016. De asemenea, în raport se specifică faptul că acordul privind sponsorizarea clubului rus de fotbal Zenit din Sankt Petersburg, despre care se spune că ar fi echipa preferată a preşedintelui Vladimir Putin – costă 25 de milioane de euro.

Condiţiile contractuale nu permit comentarii asupra contractului de sponsorizare cu Zenit

Wolfgang Berndt a declarat pentru Reuters că până la finalul lunii iunie vor fi verificate atât cheltuielile lui personale de călătorie din 2017 până la finele lui 2019, cât şi ale lui Seele, precum şi toate cheltuielile de sponsorizare. El a justificat cheltuielile de călătorie ale lui Seele spunând că a trebuit să accepte de la predecesorul său un contract cu o companie aeriană specializată în zboruri charter pe care nu l-a putut anula când a venit la conducerea OMV, în 2015. Contractul a expirat anul trecut.

Reprezentanţii OMV au precizat că nu pot comenta prevederile contractului de sponsorizare cu Zenit, din cauza condiţiile contractuale.

OMV are legături strânse de afaceri cu Gazprom

Compania sprijină multe asociaţii sportive şi evenimente culturale. Este unul dintre sponsorii principali ai Balului Operei din Viena, cel mai strălucitor eveniment din Austria, şi ajută la finanţarea schiorilor austrieci, precum şi a echipei vieneze de fotbal SK Rapid.

OMV, care produce în Rusia o mare parte a gazelor sale şi are legături strânse de afaceri cu Gazprom, a lansat în martie un program de reducere a costurilor, în valoare de patru miliarde de euro. Programul vine la câteva zile după ce a acceptat să-şi majoreze participaţia la producătorul de mase plastice Borealis, pentru 4,7 miliarde de euro, cea mai mare achiziţie realizată vreodată de OMV, scrie Agerpres.

OMV, cea mai mare companie industrială listată din Austria, deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom, statul român, prin Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de afaceri deţine 20,64%, Fondul Proprietatea – 18,99%, iar 9,36% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti.