Majoritatea mutațiilor observate inițial la SARS-CoV-2 a fost relativ benignă. Cu toate acestea, la sfârșitul anului 2020, o nouă variantă SARS-CoV-2 a devenit predominantă în Marea Britanie. Desemnată inițial B.1.1.7 (cunoscută și sub numele de varianta UK sau Kent) răspândirea rapidă a variantei a indicat în mod clar că anumite mutații au generat avantaje semnificative de transmisie. De atunci, cercetătorii au reușit să analizeze caracteristicile genomice specifice acestei variante și să semnaleze alte linii virale cu caracteristici similare.

Grupul consultativ tehnic al OMS pentru evoluția virală a stabilit trei niveluri de clasificare pentru variantele noi de SARS-CoV-2: Alerte pentru monitorizare ulterioară, variante de interes și variante de îngrijorare. Acum, când oamenii de știință înțeleg ce tipuri de mutații genomice pot modifica semnificativ severitatea sau transmisibilitatea SARS-CoV-2, noi variante cu potențialul de a deveni problematice pot fi detectate mai devreme. Aceste variante sunt etichetate cu o Alertă pentru Monitorizare Ulterioară.

În prezent, există 13 variante SARS-CoV-2 desemnate ca Alerte pentru Monitorizare Ulterioară.

Următorul nivel de clasificare este o Variantă de Interes (VOI). Aceste variante au modificări genetice despre care se știe că influențează caracteristicile virusului și au produs clustere comunitare semnificative în mai multe locații. În prezent, există patru VOI desemnate de OMS. Este vorba de variantele de coronavirus ETA, Iota, Kappa și Lambda.

Nivelul final este o Variantă de Îngrijorare (COV). Un COV este o variantă care a demonstrat fie o creștere semnificativă a virulenței, fie severitatea bolii. Până în prezent, există patru COV-uri oficiale, Alpha, Beta, Gamma şi Delta, acestea fiind definite în mare parte prin creșterea transmisibilității.

Deși există în prezent opt ​​VOI / COV oficiali, există alte trei variante cu etichete alfabetice grecești care au fost reclasificate recent în denumirea Alertă. Epsilon, Zeta și Theta au fost toate clasificate anterior ca VOI pe măsură ce au fost adunate mai multe dovezi epidemiologice.