E complet interzis în România. Se face închisoare. Avertisment pentru cei care merg la medic

judecator justitie

SURSA FOTO: Dreamstime

Un chirurg din Bacău și asistenta sa au fost condamnați recent la închisoare pentru multiple fapte de luare de mită. Cazul lor a șocat opinia publică, având în vedere că principalele victime erau pensionari și asistați sociali.

Un chirurg și o asistentă din Bacău, condamnați pentru luare de mită

Mouhannad Toron, șeful secției de Chirurgie al Spitalului din Buhuși, a fost condamnat de Tribunalul Bacău la 2 ani de închisoare cu suspendare pentru 13 fapte de luare de mită.

Alături de el, asistenta Ana Cornelia Floareș a fost condamnată pentru complicitate, amândoi recunoscându-și faptele. Aceștia au beneficiat de reducerea pedepsei prin procedura simplificată, recunoscând acuzațiile care li s-au adus.

Cercetările au început în iunie 2020, când Constantin Poiană, directorul spitalului din Buhuși, a făcut o sesizare la Serviciul Județean Anticorupție Bacău.

Anchetatorii au realizat mai multe înregistrări video în toamna anului 2020, documentând cum medicul și asistenta primeau mită de la pacienți sau de la familiile acestora, multe dintre victime fiind persoane vulnerabile din punct de vedere financiar.

SURSA FOTO: Dreamstime

Mită primită de la pacienți vulnerabili

Unul dintre cazurile documentate de anchetatori implică o femeie care a oferit mită pentru îngrijirea soțului său internat cu o infecție la deget. Înregistrările video arată cum aceasta i-a oferit chirurgului o sacoșă roșie, care a rămas în cabinetul medicului după discuția dintre cei doi.

Acesta este doar unul dintre multiplele exemple care au fost folosite de procurori pentru a dovedi faptele de luare de mită.

„La momentul 00:26:46 al înregistrării, în cabinet intră o persoană de sex feminin, identificată ulterior ca fiind numita …, soția numitului …. Aceasta ține cu mâna stângă o sacoșă de culoare roșie. Totodată, femeia menționează că este soția lui …, care este internat având probleme „cu degetul, cu piciorul”. După ce intră în cabinet, medicul discută cu femeia legat de starea de sănătate a soțului ei, spunând că o să încerce să-i curețe infecția pe care o are la deget, iar dacă nu reușește va fi nevoit să i-l amputeze.

La momentul 00:27:48, femeia îl întreabă pe medic cum să facă pentru a lua legătura cu el, iar acesta îi spune să-l urmeze, după care cei doi merg în camera alăturată, ieșind din cadru. Nu se poate auzi discuția dintre cei doi, însă medicul spune „Mulțumesc!”. Imediat după aceasta, … revine în cabinet, ținând în mână sacoșa de culoare roșie cu care a venit femeia.

După aceasta, medicul îi spune femeii să revină duminică și să-l caute pe el, după care, la momentul 00:28:42, femeia părăsește cabinetul, putându-se observa că pleacă fără sacoșa de culoare roșie cu care a venit”, este unul din cazurile în care chirurgul Mouhannad Toron a primit mită, așa cum reiese din rechizitoriul consultat de G4Media.

Medicii implicați în acest scandal de corupție au fost acuzați că, în ciuda salariilor mari pe care le aveau, continuau să primească sume de bani de la persoane care adesea nu își permiteau să le ofere aceste „atenții”. În cazul lui Toron, salariul său anual era de peste 253.000 RON, ceea ce echivala cu un venit lunar de peste 21.000 de lei, fără a lua în calcul sumele primite ilegal.

Mouhannad Toron, de origine siriană, a venit în România pentru a studia medicina la Iași în anii ’80. După absolvire, a fost repartizat la Spitalul din Buhuși, unde a lucrat timp de mai multe decenii. Din anul 2000, Toron a obținut cetățenia română și a ocupat funcția de director al Spitalului din Buhuși între 2012 și 2018.

Conform declarației sale de avere, Toron deține mai multe proprietăți, inclusiv terenuri și locuințe în județul Bacău și un apartament în București. Deși veniturile sale oficiale erau substanțiale, cazul său scoate la iveală corupția endemică din anumite segmente ale sistemului medical românesc.