Deoarece îndepărtează celulele moarte și stimulează producția de noi celule, zațul de cafea tonifică pielea. Având în vedere că în compoziţia zaţului se află elemente precum azot, magneziu, potasiu, fier, fosfor, calciu sau sulf, zațul de cafea poate fi o resursă valoroasă pentru grădini.
Este bine să păstrăm zațul de cafea și să-l adăugăm în pământul din grădină? Un expert în grădinărit spune de ce ar trebui să folosim zațul de cafea, potrivit Birdsandblooms.
Zațul de cafea este un fertilizator foarte valoros, iar ceea ce contează sunt elementele chimice rezultate din descompunerea sa.
Cel mai bun loc pentru a pune zaț de cafea este compostul
În unele țări, există cafenelele care păstrează zațul de cafea pentru grădinile comunitare. Acesta poate fi folosit cu succes în grădinile interioare și exterioare, dar moderația este cheia, spune expertul în grădinărit.
Evitați însă adăugarea unor cantități mari de zaț în pământ proaspăt. Acesta poate bloca, temporar, nutrienții din sol. În plus, cafeaua conține substanțe chimice alelopatice, iar acestea inhibă creșterea anumitor plante.
Zațul de cafea îmbunătățește reținerea apei în sol
Cel mai bun loc pentru a pune zațul de cafea este compostul. Retenția de apă este o problemă în regiunile uscate și aride, unde seceta e frecventă. Chiar și plantele rezistente la secetă nu pot obține suficientă apă și ajung să se ofilească.
Zațul de cafea îmbunătățește reținerea apei în sol, iar asta înseamnă că plantele vor putea supraviețui mai mult.
Alte utilizări pentru zațul de cafea
Zațul de cafea poate fi folosit în grădină și pentru alte lucruri. Sunt grădinari cărora le place să folosească zațul de cafea ca mulci (un strat care acoperă solul și îl protejează împotriva uscării) pentru plantele lor. Alții îl folosesc pentru a ține melcii departe de plante.
Cofeina din zaț afectează acești dăunători, care încearcă să evite solul în care se pune zaț. Unii oameni susțin, de asemenea, că zațul de cafea ține departe pisicile, care nu vor mai folosi paturile de flori și legume pe post de litieră.
Nu în ultimul rând, se crede că utilizarea zațului proaspăt de cafea suprimă buruienile, având unele proprietăți alelopatice. De asemenea, unii agenți patogeni fungici pot fi suprimați.