E cumplit ce va fi! 2021 ar putea fi mult mai crunt decât anul pe care tocmai l-am lăsat în urmă. Vor exploda în toată lumea. Până acum, lumea nu a fost foarte atentă la această situație.
Este cumplit ce va fi în acest an! S-a aflat ce ne va lovi în 2021. Vor exploda în toată lumea. E vorba de mai multe conflicte, care au ieșit acum la iveală. Acestea amenință să se aprindă în continuare în continuare în 2021, din cauza unor crize umanitare, a faptului că guvernele și ONG-urile se vor confrunta cu scăderi abrupte ale bugetelor, iar schimbările climatice îi vor face din ce în ce mai mult pe oameni să migreze sau să se lupte între ei pentru resurse, arată o analiză a ABC News.
Ultimul tratat din domeniul controlului armelor nucleare care mai există între SUA și Rusia expiră în câteva săptămâni. Nu au apărut, încă semne că ar exista planuri de prelungire a lui. Apare și un element de imprevizibilitate din partea lui Donald Trump. Lidera Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, și-a anunțat vineri colegii, într-o scrisoare, că a vorbit cu Pentagonul. Ea a vrut să se asigure că Donald Trump nu va lansa un atac nuclear în ultimele zile ale mandatului său, a scris The Washington Post.
China își dezvoltă propriul arsenal nuclear în 2021
Pe de altă parte, China continuă să-și dezvolte propriul arsenal nuclear, care ar putea să se dubleze în următorii zece ani, potrivit analizelor Pentagonului. Sunt de reamintit și ciocnirile care au avut loc în Himalaya cu vecina sa India, de asemenea un stat nuclear, care, la rândul său, a avut o altă dispută sângeroasă în Kashmir cu Pakistanul vecin, și acesta stat nuclear. Cum infrastructura globală de limitare a armelor nucleare se clatină, pericolul ar putea veni dinspre oricare dintre aceste țări, cărora li se adaugă celebrele state imprevizibile Coreea de Nord și Iranul. Ambele sunt de așteptat să pună la încercare viitoarea administrație Biden.
Ce ne așteaptă din partea Coreei de Nord în 2021
Phenianul are mai multe arme nucleare și și-a întărit capacitatea balistică. Nu ar mira pe nimeni o demonstrație de forță. Chiar sâmbătă liderul nord-coreean Kim Jong-un a anunțat că țara sa dezvoltă noi tipuri de armament.
În ceea ce privește Iranul, acesta nu are arme nucleare și susține că nici n-ar urmări să devină putere nucleară. Are însă stocuri de uraniu îmbogățit. De curând a anunțat că va încălca Acordul de la Viena și va îmbogăți uraniu la 20 la sută. Ceea ce menține suspiciunea că ar urmări de fapt dezvoltarea unei bombe nucleare.
Este de așteptat ca în 2021 Iranul să încerce provocări în regiunea Orientului Mijlociu pentru a testa reacțiile noii administrații americane. În timpul campaniei electorale, echipa Trump. s-a lăudat în mod repetat cu înfrângerea ISIS în Irak și Siria. Dar între timp, amenințarea teroristă s-a extins, luptătorii și armamentul teroriștilor ieșind din limitele „califatului ISIS” și făcându-și fiefuri în alte regiuni ale lumii.
ISIS câștigă teren în 2021
În Africa, continentul cu populația cea mai tânără și care crește în ritmul cel mai accelerat, afiliații ISIS câștigă teren în special în Nigeria, Niger, Mozambic și Congo, iar experții în terorism avertizează că organizația ar putea fi chiar mai puternică în realitate în acestă regiune.
În Afganistan, Yemen și Siria, violențe fără sfârșit. În Africa, crește tensiunea și între Kenya și Somalia, care și-au rupt legăturile diplomatice, din cauza sprijinului pe care Kenya îl acordă regiunii separatiste Somaliland.
Atenție mare la China
China a dat un restart economiei și a profitat de pe urma paraliziei mondiale prin acțiuni de afirmare tot mai îndrăznețe. În Hong Kong, protestele democratice s-au stins pe de o parte, din cauza restricțiilor din pandemie, dar mai ales după ce China a impus legea pentru securitate națională, care a înăsprit controlul asupra teritoriului ce se bucura de autonomie. Deși proteste ar putea reizbucni în 2021, ochii sunt ațintiți acum asupra solicitanților de azil care fug din regiune și asupra activiștilor băgați la închisoare.
Este de așteptat ca în continuare China să-și încordeze mușchii. E posibil să încerce să obțină un control mai ferm asupra insulelor din Marea Chinei de Sud, în ciuda opoziției americane.
Sursa citată spune că nicăieri tensiunea nu este mai acută decât în Taiwan. Ea e considerată de China o provincie separatistă care trebuie readusă la matcă. De aceea este probabil ca Taiwanul să aibă de-a face și mai mult cu hărțuirea forțelor maritime și aeriene ale Chinei.