Lovitură pentru cei care stau la bloc! Vor rămâne fără apă caldă și căldură. Contractul va fi reziliat încercând protejarea ploieștenilor
Rezilierea contractului de delegare prin concesiune în baza căruia asigură serviciul de alimentare cu energie termică pentru municipiul Ploiești a fost anunțat recent de Veolia Energie Prahova.
Totuși, compania a explicat faptul că rezilierea contractului înainte de termen nu va avea impact asupra ploieștenilor, în ce privește furnizarea apei calde și a căldurii pe parcursul iernii care urmează.
Explicația oferită de companie
Veolia Energie Prahova a subliniat că va continua furnizarea apei calde şi a încălzirii, cu mult peste cele 90 de zile stabilite în contract, în ciuda pierderilor financiare semnificative înregistrate lunar.
Astfel, încetarea actului va avea loc abia la data de 31.03.2022, când sezonul rece va fi închis din punct de vedere legal.
„Decizia vine în contextul conjugat al deteriorării accelerate a situației financiare a concesiunii rețelei de încălzire, al unui tarif care nu acoperă nici pe departe costurile furnizării serviciului public și al creșterii masive a prețurilor la gaze la nivel mondial, toate acestea plasând furnizorul de apă caldă și căldură într-o situație nesustenabilă.
Dezechilibrul financiar se datorează neîndeplinirii obligațiilor contractuale de către autoritățile locale, inclusiv neplata la timp a subvenției datorate sau neaprobarea la timp a ajustării tarifare cuvenite. Veolia a informat autoritățile locale în această dimineață, în conformitate cu clauza contractuală de reziliere”, a transmis Veolia Energie Prahova.
Primarul dă asigurări că nu vor exista probleme în furnizarea agentului termic
În urma anunțului respectiv, primarul municipiului Ploieşti, Andrei Volosevici, dă asigurări că nu vor exista probleme în ceea ce priveşte furnizarea de agent termic în oraş, iarna aceasta.
„Obligaţia mea este să explic lucrurile şi, în acelaşi timp, să liniştesc foarte clar populaţia Ploieştiului care se încălzeşte prin sistemul centralizat că nu va fi nici cea mai mică problemă în sensul furnizării căldurii şi apei calde în acest sezon. Vorbim de datorii vechi. Vă aduc aminte c în 2012 terminasem toate datoriile pe care le aveam la momentul respectiv către Dalkia”, a declarat miercuri primarul municipiului Ploieşti, în cadrul unei conferinţe de presă.
De asemenea, acesta dă asigurări că preţul gigacaloriei plătit de populaţie nu va fi majorat, Primăria susţinând prin subvenţii plata agentului termic.
„Populaţia Ploieştiului va plătii 222,49, adică nu se va modifica nimic în sensul ăsta. Tot ce înseamnă eforturile financiare care sunt – pentru că se joacă pe o piaţă energetică foarte ciudată – vor fi susţinute de către primărie şi nu va fi niciun fel de pericol ca ploieştenii ce se încălzesc prin sistem centralizat să aibă vreo problemă în acest sens”, a adăugat primarul Andrei Volosevici.
Volosevici a spus și că „pentru populaţie nu se schimbă nimic, pentru administraţie înseamnă un efort în plus”, el arătând că ploieştenii racordaţi la sistemul centralizat nu vor plăti mai mult pentru căldură şi apă caldă, iarna aceasta.
Totuși, edilul are o „îngrijorare” cu privire la rapiditatea cu care se va derula procedura de atribuire a unui nou contract pentru asigurarea agentului termic în sistem centralizat în oraş, în contextul în care pot exista contestaţii care să fac dificil procesul de atribuire a unui nou contract.
Îngrijorarea primarului este împărtăşită de către preşedintele Uniunii Asociaţiilor de Proprietari din Ploieşti, Eugen Cristescu.
„Consider că situaţia este stabilă până la 31 martie 2022, în sensul că Veolia a asigurat furnizarea agentului termic până la acea dată, iar primăria asigură subvenţia la gigacalorie. Problema intervine după această dată, dacă sezonul rece se va prelungi în cazul în care nou înfiinţata ADI Termie – o asociaţie formată din Consiliul Judeţean şi Consiliul Local – nu va organiza până atunci licitaţia pentru atribuirea acestui serviciu şi nu va fi desemnat câştigătorul în timp util, adică până pe 31.03 2022. Altfel, vom avea mari probleme din care va fi greu să ieşim.
Pe această cale fac apel la preşedintele Consiliului Judeţean şi la primarul Ploieştiului să dispună urgentarea organizării licitaţiei, dar în primul rând să constituie un caiet de sarcini profesionist, care sa cuprindă toate aspectele importante bunei funcţionări a acestei activităţi de producţie, furnizare şi transport a energiei termice. Să sperăm că preţul la gaze nu va creşte exagerat şi va fi uşor de găsit pe piaţă pentru a evita problemele pe viitor. În acest moment consider că nu sunt motive de îngrijorare până pe data de 31 martie 2022 şi nici după, dacă ADI Termie va face în timp util licitaţie”, a declarat preşedintele Uniunii Asociaţiilor de Proprietari din Ploieşti pentru news.ro