Ȋn condițiile ȋn care România se pregătește deja pentru efectele celui de-al patrulea val al pandemiei, specialiștii atrag atenția că, ȋn multe zone din țară, situația nu s-a schimbat cu nimic și există o lipsă acută de medici.
Peste 50% din localitățile din România fie nu au medic de familie, fie au un număr insuficient, raportat la populație.
Managerii serviciilor de ambulanță scot posturi la concurs, dar nimeni nu se arată interesat
Serviciile de ambulanță se lovesc și ele de aceeași problemă. Ȋn Capitală, doar 100 de medici de pe ambulanță asigură urgențele a peste 2,5 milioane de oameni.
Iar ȋn județul Gorj, serviciul de ambulanță are numai 3 medici care ar trebui să se ȋmpartă cumva la 80-100 de solicitări ȋn fiecare zi. Astfel că asistenții medicali ajung să răspundă și ei la cazurile grave, relatează Mediafax.
Managerul Serviciului de Ambulanță Județean Gorj, Claudiu Constantinescu, se plânge că nu s-a prezentat nimeni la concurs ȋn ultimii 2 ani, cu toate că au fost scoase la concurs 7 posturi.
“În primul rând, în ceea ce priveşte transferurile intraspitaliceşti care s-au solicitat cu medic, investigaţiilor tomografice care s-au solicitat cu suport de oxigen, ventilator şi cu prezenţa medicului. Acestea au fost cele care aproape au dublat numărul de solicitări în timpul pandemiei”, mai afirmă acesta.
“Vom mai avea nevoie de sprijin din altă parte (…) Ne lipsesc maşinile de urgenţă”
O altă situație dificilă a fost raportată ȋn Timiș, unde un număr mare dintre angajații serviciului de ambulanță au fost infectați cu coronavirus ȋn timpul valului 3. Managerul Iancu Leonida a contat atunci și o va face din nou pe sprijinul medicilor școlari.
“Dacă am făcut faţă atunci, o să facem şi acum, cu siguranţă, chiar dacă vom mai avea nevoie de sprijin din altă parte. Oricum, ajutoare nu putem să contăm pe foarte multe, pentru că nu avem logistică. Ne lipsesc maşinile de urgenţă”, spune acesta.
La Ambulanţă pot lucra doar medicii care s-au specializat în medicina de familie sau cea de urgenţă. Anul trecut, la rezidenţiat, au fost scoase la concurs 200 de posturi pentru medicină de urgenţă şi 301 pentru medicină de familie. Cei care au optat pentru aceste domenii vor ajunge pe teren abia din 2024-2025.