Statul va ști totul imediat. Decizia care se aplică din 1 iulie în toată România. E lege nouă

România

SURSA FOTO: Dreamstime

Extinderea sistemului E-factura marchează un pas semnificativ către o monitorizare extinsă a achizițiilor românilor. Prin implementarea acestei măsuri, toate tranzacțiile, inclusiv cele efectuate de consumatori finali, vor fi înregistrate și accesibile autorităților fiscale. Acest pas ridică îngrijorări cu privire la protecția datelor personale și libertatea individuală.

Începând cu 1 iulie, sistemul RO e-Factura se extinde pentru a include și tranzacțiile între operatorii economici și consumatorii finali. Aceasta înseamnă că companiile vor fi obligate să încarce în sistemul electronic facturile fiscale pe care le transmit clienților. Această extindere ridică îngrijorări privind protecția intimității datelor personale.

Conform OUG nr. 69/2024, sistemul RO e-Factura va fi extins pentru tranzacțiile în relația B2C (business-to-consumer), inițial opțional în perioada 1 iulie 2024 – 31 decembrie 2024 și obligatoriu începând cu 1 ianuarie 2025.

Obligatoriu de anul viitor pentru fiecare tranzacție

Începând cu 1 iulie până la 31 decembrie 2024, companiile vor avea opțiunea să încarce în sistemul electronic facturile fiscale pentru mai multe lucruri. E vorba de facturi fiscale pentru utilități, cumpărături de electrocasnice sau haine realizate online. Acestea sunt transmise consumatorilor finali. De la începutul anului viitor, această procedură va deveni obligatorie pentru fiecare tranzacție.

Asociația pentru Tehnologie și Internet atrage atenția că prin încărcarea acestor facturi, ANAF va avea acces la informații detaliate despre toate achizițiile făcute de români, nu doar la valoarea produselor, așa cum se întâmplă în prezent.

SURSA FOTO: Dreamstime

Prin RO e-Factura se vor știi informații despre obiceiurile de consum ale cetățenilor

În plus, reprezentanții asociației subliniază că prin intermediul acestor facturi, statul poate colecta informații despre obiceiurile de consum ale cetățenilor.

Analistul economic Bogdan Glăvan a subliniat că aceasta ridică o problemă de afectare a intimității și, în esență, a libertății personale.

Îngrijorare privind protecția intimității și libertății personale

Bogdan Glăvan, analist economic, a subliniat că există o preocupare semnificativă în privința protecției intimității și libertății personale în contextul extinderii sistemului de e-Factura. El a spus că faptul că statul va avea acces la informațiile despre plățile cetățenilor către hoteluri, servicii diverse. Se pot vedea și achizițiile de bunuri cum ar fi o mașină de spălat ridică o problemă de confidențialitate profundă.

“Odată ce un cetăţean va plăti o factură către un hotel, către un serviciu, ca să-şi cumpere o maşină de spălat sau ca să facă orice altceva, statul va cunoaşte acest lucru. Asta e o problemă de afectare a intimităţii şi în esenţă a libertăţii personale.

Evident că poate descoperi în felul ăsta foarte uşor apăsând pe un buton dacă Bogdan Glăvan a făcut băi de nămol la Techirghiol, dar poate eu nu vreau să ştiu chestia asta”, a declarat Bogdan Glăvan, analist economic.

Analiștii economici exprimă preocuparea că statul ar putea exercita un control excesiv. Ei au subliniat că aproximativ șapte milioane de oameni efectuează achiziții de la magazinele online administrate de firme din România.

În contrast, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, argumentează că implementarea acestei măsuri este necesară. El a explicat că ea este utilă pentru combaterea evaziunii fiscale, estimată la 160 de miliarde de lei.