ANAF vrea datele personale în e-Factura. Transformarea sistemului

Asociația pentru Tehnologie și Internet a luat atitudine și a informat Avocatul Poporului și Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal în legătură cu adoptarea de către Guvern a Ordonanței de Urgență 69/2024, care extinde sistemul e-Factura pentru consumatorii persoane fizice.

Asociația a indicat că e-Factura va fi transformată într-o bază de date vastă pentru date personale, cuprinzând informații din sau legate de toate categoriile de date personale, inclusiv date personale cu caracter special conform articolului 9 din GDPR și date personale ale copiilor.

”e-Factura se va transforma într-o bază de date uriașă de date personale, cu informații din sau legate de toate categoriile de date personale, inclusiv date personale cu caracter special (art 9 GDPR) sau datele personale ale copiilor”, arată asociația.

Conform asociației, decizia aparent fiscală reprezintă un exemplu de colectare excesivă și de neglijență în privința datelor personale ale cetățenilor și a drepturilor fundamentale ale acestora.

Asociația atrage atenția asupra colectării excesive a datelor personale ale cetățenilor români

Astfel, autoritățile vor acumula informații detaliate despre comportamentele de cumpărare online ale peste 7 milioane de cetățeni, inclusiv detalii despre produsele achiziționate, data și ora exactă a cumpărăturilor, precum și sursele de la care au fost efectuate achizițiile, de la magazine online operate de firme din România.

anaf SPV spatiul privat virtual ro efactura

”Ceea ce pare o măsură pur fiscală este încă un exemplu de colectare excesivă, dar și un model de incompetență crasă față de datele personale ale cetățenilor și a drepturilor lor fundamentale.

Datele detaliate despre obiceiurile de cumpărare online (ce anume cumpără, data și ora exactă, de unde etc.) de la peste 7 milioane de cetățeni care cumpăra de la magazine online administrate de firme din România”, informează asociația.

Asociația a exprimat în termeni direcți și ironici că statul român nu ar trebui să fie interesat de detalii precum dacă Ion Popescu a cumpărat cremă de hemoroizi pe 25 iunie 2024, la ora 17:02:02.

Asociația a solicitat autorităților competente să răspundă public la această încălcare evidentă a drepturilor cetățenilor.

”Mai direct și ironic spus statul român nu are nevoie să știe dacă Ion Popescu a cumpărat cremă de hemoroizi pe 25 iunie 2024, la ora 17:02:02”, mai spune asociația, care cere autorităților competente ”să reacționeze public la aceasta încălcare grosolană a drepturilor cetățenilor”.