Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, a anunțat că e-Factura, e-Transport și e-TVA vor fi modificate. Șeful Guvernului spune că digitalizarea sistemelor statului nu înseamnă mai multă birocraţie. Din contră, digitalizarea trebuie să fie un ajutor pentru economie.
Schimbări la e-Factura, e-Transportul și e-TVA
Premierul Marcel Ciolacu a declarat că vor fi implementate schimbări în ceea ce privește e-Factura, e-Transportul și e-TVA. Acesta spune că procesul de digitalizare al sistemelor statului trebuie să sprijine economia, fără a adăuga birocrație suplimentară.
În schimb, premierul a accentuat că digitalizarea ar trebui să funcţioneze ca un sprijin pentru economie, facilitând procesele pentru firme şi contribuind la combaterea evaziunii fiscale.
Ciolacu i-a cerut ministrului Boloş să se asigure că fiecare proiect este discutat iniţial cu cei implicaţi, inclusiv cu:
- experţii contabili
- şi reprezentanţii mediului de afaceri
El a adăugat că este conştient că ministrul a efectuat consultări ample şi aşteaptă detalii în urma şedinţei de Guvern despre modificările propuse în actul normativ.
”Începem astăzi cu cel mai aşteptat punct de pe ordinea de zi, modificările privitoare la e-Factura, e-Transport şi e-TVA. Vreau să fiu cât se poate de clar: digitalizarea sistemelor statului nu înseamnă mai multă birocraţie şi mai multe probleme administrative pentru mediul de afaceri.
Dimpotrivă, digitalizarea trebuie să fie un ajutor pentru economie. Digitalizare înseamnă simplificare pentru firme şi combaterea evaziunii fiscale pentru stat.
De aceea, domnule ministru Boloş, orice proiect trebuie discutat mai întâi cu cei vizaţi. Înţeleg că v-aţi consultat până la urmă cu experţii contabili şi cu mediul de afaceri şi veniţi astăzi cu o serie de modificări care ţin cont de realitate.
Vă rog, după şedinţa de Guvern, să explicaţi în detaliu cum aţi corectat acest act normativ”, a declarat Marcel Ciolacu, vineri, la începutul şedinţei de Guvern.
Actul guvernamental nu a fost influențat de tensiunile politice
Marcel Ciolacu spune că este încântat de faptul că până în prezent actul guvernamental nu a fost influențat de tensiunile politice, nici măcar în timpul campaniei electorale recent încheiate.
El a subliniat că Guvernul nu reprezintă exclusiv Coaliția sau vreun partid politic, ci este Guvernul României în ansamblul său.
Premierul a adăugat că toți cei prezenți în sală, indiferent de partidul din care fac parte, au o responsabilitate crucială de a asigura stabilitatea țării, inclusiv prin respectarea angajamentelor asumate.
El a subliniat că problema nu este legată de termenele alegerilor, ci de întreținerea încrederii reciproce între parteneri. Ciolacu a adăugat că, din punctul său de vedere, agitația legată de calendar trebuie să înceteze.
”Stimați colegi, mă bucur că până acum actul guvernamental nu a fost afectat de tensiunile politice. Nici măcar în campania electorală care tocmai s-a încheiat. Pentru că am înțeles cu toții că acest guvern nu este al Coaliției sau al vreunui partid politic. Este Guvernul României!
Toți cei de aici, indiferent de partidul din care facem parte, avem o responsabilitate uriașă de a asigura stabilitatea acestei țări. Iar acest lucru înseamnă inclusiv să-ți respecți angajamentele. Nu este vorba de un termen sau altul pentru desfășurarea alegerilor, ci este vorba de încredere! Țopăiala pe calendar afectează această încredere între parteneri. Și, din punctul meu de vedere, trebuie să înceteze!”, spune acesta.
Ciolacu nu favorizează pe nimeni
Marcel Ciolacu a declarat că în calitate de premier al României, își asumă responsabilitatea de a nu favoriza niciun partid sau coaliție politică.
El a menționat că astăzi au depășit termenul stabilit anterior în calendarul electoral. Este ultima zi pentru a promova Hotărârea de Guvern privind stabilirea datei alegerilor, convenită pentru 15 septembrie.
”Ca premier al României, am obligația de a nu favoriza un partid sau o coaliție. Astăzi, practic, ieșim din calendarul electoral stabilit anterior, fiind ultima zi în care putem promova H.G-ul de stabilire a datei alegerilor convenită pe 15 septembrie.
De aceea, de luni, alături de cei doi vicepremieri, îi voi invita pe liderii tuturor partidelor politice pentru a stabili împreună calendarul alegerilor.
Aceasta este abordarea corectă și nu schimbarea unui ministru căruia i s-a impus de către propriul partid să nu inițieze un act normativ convenit anterior.
Nu voi răspunde provocărilor de a declanșa o criză guvernamentală și instabilitate în România”, continuă el.