e-Factura. Perioada fără sancțiuni, extinsă până la 31 mai 2024
e-Factura. Ministerul Finanțelor a decis să prelungească intervalul în care nu vor fi impuse sancțiuni pentru neconformarea la termenul de 5 zile lucrătoare stipulat pentru transmiterea facturilor în cadrul sistemului național de facturare electronică RO e-Factura. Contribuabilii sunt „păsuiți” până la data de 31 mai 2024.
Potrivit unei declarații a lui Marcel Boloș, decizia reflectă colaborarea Guvernului cu mediul de business.
„Încă de la începutul implementării sistemului RO e-Factura am pus accent pe o colaborare strânsă și transparentă cu antreprenorii. O nouă decizie care reflectă acest angajament este că am propus extinderea cu două luni a perioadei în care nu se vor aplica sancţiuni pentru contribuabilii care nu emit facturi în sistemul RO e-Factura.
De asemenea, anunț două funcționalități noi în sistem: De acum, aplicația poate precompleta o serie de informații despre utilizator doar pe baza CUI-ului, pentru ca munca contribuabilului să fie mai ușoară. În plus, aplicația simplificată are și ea o variantă tradusă în limba engleză pentru contribuabilii nerezidenţi înregistraţi în scopuri de TVA ce au obligaţia de raportare a facturilor”, a explicat ministrul Marcel Boloș.
Începând cu lansarea sistemului RO e-Factura, Ministerul Finanțelor a fost activ în organizarea unor ample discuții și întrevederi cu membrii comunității de afaceri pentru a îmbunătăți platforma. Extinderea intervalului acordă persoanelor impozabile ocazia de a-și intensifica eforturile de adaptare a procedurilor și a sistemelor la noile cerințe, în vederea evitării sancțiunilor.
Ministerul Finanțelor a lansat o versiune simplificată a platformei
De asemenea, amintim și că Ministerul Finanțelor a introdus o versiune simplificată a platformei e-Factura. Scopul principal al acestei inițiative este să faciliteze accesul și utilizarea instrumentului pentru toți contribuabilii din România, promovând astfel un mediu fiscal mai accesibil și mai prietenos.
Această actualizare aduce o interfață intuitivă și caracteristici mai accesibile, facilitând utilizarea pentru fiecare contribuabil în emisia facturilor conform standardelor fiscale, într-un mod eficientizat. Pentru accesarea aplicației, vă invităm să vizitați link-ul disponibil chiar AICI.
În plus, acest act normativ cuprinde anumite dispoziții referitoare la accize, având ca scop prevenirea eventualelor obstacole în comerțul produselor de tutun destinate inhalării fără ardere. Aceste măsuri sunt menite să asigure un cadru mai fluid pentru comercializare și circulație.
„Astfel, se introduce regimul de marcare cu timbre fiscale și a produselor care conțin tutun, destinate inhalării fără ardere. Această prevedere contribuie la protejarea sănătății publice prin reducerea comerțului ilegal și a consumului de produse din tutun.
De asemenea, se reglementează obligația de a depozita produsele recepționate doar în spațiile declarate și autorizate pentru recepția produselor. Măsura are scopul de a asigura o mai mare transparență și control asupra lanțului de distribuție a produselor din tutun”, potrivit unui comunicat emis de Ministerul Finanțelor.