e-Factura simplificată va putea fi folosită de miercuri, 6 martie

e-Factura simplificată. La Palatul Parlamentului, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a informat că teste finale ale aplicației simplificate destinate firmelor mici, cu un volum redus de facturi, au fost finalizate luni.

De asemenea, el a precizat că e-Factura simplificată va deveni operațională începând de miercuri, 6 martie 2024.

Ministrul a explicat și în ce constă simplificarea. Boloș a precizat că simplificarea implică reducerea numărului de câmpuri de la 160 la 50 în e-Factura. Acest lucru o face mai accesibilă pentru români.

Această schimbare are scopul de a face platforma mult mai prietenoasă și mai ușor de utilizat. Boloș a adăugat că această inițiativă va servi statului român în colectarea impozitelor și taxelor.

„Astăzi am avut ultimele teste pe e-Factura minimal. Sper ca începând de miercuri să poată să fie folosită de către toţi. (…) Înseamnă că am simplificat-o la maxim.

Ca să aveţi o imagine asupra a ceea ce înseamnă simplificarea – am redus numărul de câmpuri de la 160 la 50, astfel încât contribuabili mici să poată să folosească e-Factura şi să fie mult mai prietenoasă sau pot să folosească astfel încât astăzi cele 50 de milioane de facturi cu o valoare de peste 550 de miliarde de lei să deservească statul român în colectarea impozitelor şi taxelor”, a explicat Marcel Boloş într-o conferință de la Palatul Parlamentului.

Marcel Boloș
Ministrul Finanțelor (SURSA FOTO: Facebook, Marcel Boloș)

Boloș anunță măsuri de monitorizare în Trimestrul 1

În plus, el a subliniat importanța măsurilor de control al deficitului bugetar și al cheltuielilor statului, acestea fiind realizate prin intermediul deschiderii de credite bugetare.

„Mai multe măsuri de monitorizare avem în vedere. Măsurile pe care noi le-am avut în trecut – cele care ţin de plafonarea cheltuielilor sau cele care ţin de anumite tipuri de cheltuieli care să fie în anumite limite – sunt prematur de discutat acum.

Trimestrul I va fi hotărâtor pentru ceea ce va însemna măsuri noi sau, dimpotrivă, vom putea merge cu execuţia bugetară aşa cum am stabilit-o pe parcursul întregului an”, a precizat ministrul Finanţelor.

Întrebat cum intenționează să controleze cheltuielile, el a explicat că în prezent Ministerul Finanțelor examinează efectele pe care Legea 296 din septembrie 2023 le-a avut asupra veniturilor bugetului de stat, al bugetului asigurărilor sociale și al bugetului asigurărilor sociale de sănătate.

e-Factura reprezintă sistemul obligatoriu de facturare electronică furnizat de Ministerul Finanțelor, prin intermediul căruia datele sunt prelucrate electronic, inclusiv raportarea, stocarea și descărcarea facturilor, utilizând serverul ANAF.

Utilizarea sistemului RO e-Factura aduce beneficii atât administrației publice, cât și sectorului privat, având în vedere următoarele aspecte:

  • Oferă o imagine precisă a colectării veniturilor către bugetul statului, precum și a sumelor tranzacțiilor B2G (de la business la guvern) și B2B (de la business la business) în etapele ulterioare de implementare.
  • Contribuie la reducerea pierderilor din evaziunea fiscală.
  • Asigură alinierea cu sistemele electronice similare din Uniunea Europeană, facilitând astfel accesul echitabil al firmelor din UE la procesul de achiziții publice.
  • Garantează transparență și predictibilitate în utilizarea fondurilor instituțiilor publice.
  • Sprijină implementarea mecanismului de verificare documentară (audit de birou-control ANAF-Antifraudă la distanță) pentru acțiunile de conformare și prevenire.