E final de război?! Anunţ de ultimă oră de la vârful NATO. E Breaking News

Sursă: Dreamstime

Anunţ de ultimă oră de la vârful NATO! Jens Stoltenberg nu este convins că Rusia negociază cu bună credinţă în acest moment, iar toată retragerea militarilor ruşi nu ar fi decât o regrupare şi o repoziţionare către o altă ţintă, aflată acum în estul Ucrainei.

Jens Stoltenberg a prezentat, joi, raportul anual al NATO pentru anul 2021.

Cu această ocazie, şeful NATO a atras atenţia că războiul din Ucraina nu s-a încheiat, iar militarii ruşi nu se retrag, ci doar se repoziţionează în vederea unor atacuri în alte zone.

Jens Stoltenberg: Rusia încearcă să-şi regrupeze forţele, să le reaprovizioneze şi să-şi consolideze ofensiva în regiunea Donbas

„Conform informaţiilor noastre, unităţile ruse nu se retrag, ci se repoziţionează. Rusia încearcă să-şi regrupeze forţele, să le reaprovizioneze şi să-şi consolideze ofensiva în regiunea Donbas”, a declarat, joi, Jens Stoltenberg, secretarul general al Alianţei Nord Atlantice.

„În acelaşi timp, Rusia menţine presiunea asupra Kievului şi a altor oraşe. Aşadar, ne putem aştepta la alte acţiuni ofensive, care vor aduce încă şi mai multă suferinţă”, a adăugat acesta, citat de agenţiile AFP şi Reuters.

Declaraţiile şefului NATO vin în contextul în care, miercuri, Rusia vorbea despre o diminuare semnificativă a activităţile militare în direcţia Kievului şi în zona oraşului Cernigov.

NATO nu este convinsă că Rusia negociază cu bună credinţă, întrucât obiectivul militar al Moscovei de la lansarea invaziei în Ucraina nu s-a schimbat, a mai indicat, joi, Jens Stoltenberg.

În aceste condiţii, statele membre NATO vor furniza în continuare arme Ucrainei, atât timp cât va fi nevoie.

„Ne-am pregătit pentru cel mai grav scenariu. (…) De-a lungul anilor, aliații au antrenat zeci de trupe ucrainene”

În discursul său de joi, Jens Stoltenberg a mai menţionat şi modul în care s-a pregătit NATO pentru această criză, însă a vorbit şi despre asistenţa acordată armatei ucrainene.

„În ultimele luni, modul nostru de securitate s-a înrăutățit dramatic. Invazia brutală a președintelui Putin este șocantă, dar nu este o surpriză. NATO a împărtășit informații în mod public, și a avertizat în mod repetat că Rusia era hotărâtă să pornească o invazie la scară largă asupra Ucrainei.

Ne-am pregătit pentru cel mai grav scenariu, dar am lucrat în același timp din greu pentru ce este mai bun. Am făcut un efort pentru a angaja un dialog cu Rusia, dar Moscova ne-a refuzat în mod constant. În cele din urmă a decis să oprească legăturile diplomatice.

Toamna trecută am decis să sporim gradul de pregătire al trupelor noastre pt a trimite mai multe trupe în părțile estice ale alianței și ne-am consolidat sprijinul pentru Ucraina.

Toate aceste act vin pe fondul unei asistențe de durată oferite de NATO forțelor armatei ucrainene. De-a lungul anilor, aliații au antrenat zeci de trupe ucrainene”, a mai precizat Stoltenberg.