Anunțul zilei vine de la Moscova. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, anunță în cea de a 22-a zi de război că Rusia face „eforturi colosale” în negocierile cu delegația ucraineană pentru a se ajunge la un acord de pace.

Totodată, el a precizat că eforturile Moscovei ”demonstrează mai multă” disponibilitate față de Ucraina.

Delegația noastră face eforturi colosale și demonstrează mai multă disponibilitate față de cealaltă parte”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de The Guardian.

Întrebat despre versiunea unui plan de pace în 15 puncte, care a fost prezentată în cursul zilei de miercuri de Financial Times, Peskov a spus pentru Reuters că mai sunt elemente care trebuie corectate, precizând că versiunea este una incorectă.

Varianta Rusiei

„Nu este corect. Există elemente care sunt corecte, dar în general este incorect”, a spus acesta.

În ceea ce privește negocierile cu Ucraina, oficialul rus precizează că Kremlinul va anunța progrese în negocierile cu Ucraina atunci când acestea vor exista, dând totodată un răspuns ironic. „Totuși, adresați Financial Times toate celelalte întrebări”, a mai afirmat Peskov.

Menționăm faptul că răspunsul oficialului rus vine în contextul în care, Financial Times a scris miercuri, citând 3 surse apropiate de discuții, că Ucraina și Rusia au redactat o primă versiune a unui plan de pace ce include 15 puncte.

Printre acestea se numărau încetarea focului și retragerea trupelor rusești dacă Kievul își declară neutralitatea și acceptă o limită asupra forțelor sale armate.

Ce scria Financial Times?

Pe de altă parte, aceleași surse citate de Financial Times susțineau și că Ucraina încă este sceptică în legătură cu intențiile pe care Rusia le are.

Mai exact, sursele citate declarau că oficialii ucraineni sunt sceptici că preşedintele Vladimir Putin vrea într-adevăr să asume în totalitate angajamente de pace şi se tem că Moscova vrea să câştige timp pentru regruparea forţelor militare şi reluarea ofensivei.

Totodată, una dintre cele două surse mai spunea că există și posibilitatea ca toate aceste negoceri să fie doar iluzii, în contextul în care în ultimii ani, Rusia a mințit de foarte multe ori.

„Există o probabilitate ca aceste discuţii să fie înşelăciuni şi iluzii. Mint despre tot – Crimeea, acumularea de trupe la frontiere şi isteria invaziei. Trebuie să existe presiuni asupra lor pentru a nu mai avea altă posibilitate” în afară de a accepta un acord de pace, a afirmat un oficial de la Kiev, sub protecţia anonimatului.