Un comentariu publicat de CNN arată de ce catalogarea lui Vladimir Putin drept „criminal de război” de către Joe Biden este mai importantă decât s-ar crede. Invadarea brutală a Ucrainei de către Rusia i-a determinat pe unii lideri mondiali, inclusiv pe președintele american Joe Biden, să agațe această etichetă de gâtul lui Putin.
Asta i-a făcut pe unii să se întrebe care este semnificația afirmației lui Biden și ce repercusiuni va avea, pe viitor, dacă războiul din Ucraina continuă, scrie CNN.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski nu a lăsat să vadă că remarca lui Biden ar putea afecta discuțiile cu Rusia. El a explicat, într-o intervenție pentru CNN, că este „gata de negocieri” cu Putin.
Un moment-cheie al ultimelor zile
Comentariile lui Biden au reprezentat un moment-cheie al ultimelor zile, deoarece numeroși oficiali improtanți au evitat până acum să spună că în Ucraina s-au comis crime de război, invocând investigații în curs pentru a stabili dacă acest termen ar putea fi folosit. Dar la scurt timp după ce președintele a rostit în fața presei „cred că este un criminal de război” , și alți lideri au început să-i aplice lui Putin această etichetă.
În timp ce termeni precum „crime de război” și „criminal de război” sunt adesea folosiți în mod colocvial, aceștia au și o definiție juridică clară, care ar putea fi folosită în potențiale urmăriri penale.
Este vorba mai ales de Convențiile de la Geneva, care precizează că țintirea intenționată a civililor este considerată crimă de război. Cu alte cuvinte, Casa Albă este atentă să nu o ia înaintea anchetelor internaționale care analizează invazia Rusiei.
Vor complica cuvintele lui Biden negocierile dintre Ucraina și Rusia? Kremlinul a calificat remarcile lui Biden ca fiind „absolut inacceptabile și impardonabile”.
Întrebat dacă i-ar fi greu să stea la aceeași masă cu Putin, Zelenski a susținut că e gata oricând să facă asta.
„Sunt pregătit pentru negocieri cu el. Am fost pregătit și în ultimii doi ani. Și cred că fără negocieri nu putem pune capăt acestui război”, a spus el la CNN. „Cred că trebuie să folosim orice format, orice șansă, pentru a avea posibilitatea de a negocia, posibilitatea de a vorbi cu Putin. Dar dacă aceste încercări eșuează, asta ar însemna că acesta este un al Treilea Război Mondial”, a precizat Zelenski.
Zelenski a cerut mai multe negocieri deoarece invazia Rusiei în Ucraina se apropie de a patra săptămână.
Putin nu va renunța la cererile inițiale
Problema, după cum susține CNN, este că oficialii SUA și NATO cred că Putin nu va renunța la cererile inițiale, în negocierile cu Ucraina, și că există o doză mare de scepticism în capitalele occidentale cu privire la cât de credibil poate fi angajamentul Moscovei.
Negociatorii ucraineni și ruși s-au întâlnit deja de patru ori de la începutul invaziei.
Secretarul de stat adjunct al SUA, Wendy Sherman, și-a exprimat opinia conform căreia Rusia comite „crime de război”, dar a remarcat că trebuie să existe „numeroase dovezi” înainte ca o decizie de ordin juridic să poată fi luată. Ea a adăugat că Statele Unite „ajută la strângerea acestor dovezi, pe care să le prezinte organismelor internaționale din justiție”
Cât durează investigațiile pentru crime de război
Anchetele la Curtea Penală Internațională pot dura mulți ani. Doar câteva condamnări au avut succes la CPI. Cu alte cuvinte, ar putea trece mult timp până când remarcile de genul „criminal de război” ale lui Biden să aibă vreo greutate juridică, dac asta se va întâmpla vreodată.
CPI judecă oameni, nu țări, și se concentrează pe cei care dețin cea mai mare responsabilitate: lideri și oficiali. Deși Ucraina nu este membru al instanței, ea și-a acceptat anterior jurisdicția.
Putin ar putea, prin urmare, teoretic să fie acuzat de instanță pentru că a ordonat crime de război în Crimeea. Cu toate acestea, CPI nu judecă procese în lipsă, așa că ar trebui ca Putin să fie predat de Rusia sau să fie arestat în afara Rusiei. Asta pare puțin probabil.