Un anticorp monoclonal care poate neutraliza toate variantele Sars-Cov-2, inclusiv Delta, a fost descoperit.
Cercetătorii de la Spitalul Universitar din Lausanne şi de la Şcoala Politehnică Federală din oraşul elveţian (EPFL) au făcut descoperirea uluitoare și au publicat-o în revista de specialitate ”Cell Reports”.
Noul anticorp, unul dintre cei mai puternici
Noul anticorp este ”unul dintre cei mai puternici împotriva coronavirusului SARS-CoV-2 identificaţi până în prezent”, afirmă EPFL. Descoperirea a fost obținută prin izolarea limfocitelor pacienţilor cu Covid-19.
Cercetătorii au explicat cum funcționează anticorpul descoperit. Acesta blochează proteinele Spike şi împiedică astfel infectarea celulelor pulmonare, ceea ce opreşte procesul de replicare virală şi permite sistemului imunitar al pacientului să elimine coronavirusul din organism.
Noul anticorp monoclonal este mai durabil, oferind protecţie timp de până la şase luni, faţă de 3-4 săptămâni în cazul altor anticorpi, au mai transmis oamenii de știință.
”Poate fi un tratament preventiv interesant pentru persoanele nevaccinate din categoriile de risc sau pentru persoanele vaccinate care nu au reuşit să producă un răspuns imunitar”, a mai subliniat universitatea elveţiană.
Pacienţii imunocompromişi, cei receptori ai unui transplant sau cei cu anumite tipuri de cancer vor putea fi protejaţi împotriva coronavirusului primind de două sau trei ori pe an injecţii cu acest anticorp, declară cercetătorii.
Un cocktail de anticorpi dezvoltat de AstraZeneca a furnizat rezultate pozitive împotriva virusului COVID-19
Studiul care are la bază medicamentul AZD7442, o combinaţie de anticorpi, „a determinat o reducere satisfăcătoare din punct de vedere statistic a cazurilor de COVID-19 grave şi a deceselor asociate maladiei, în comparaţie cu un placebo, în rândul pacienţilor care nu erau spitalizaţi şi care aveau simptome uşoare sau moderate”, precizează comunicatul publicat de compania AstraZeneca.
În cadrul studiului, 90% dintre participanţi făceau parte din categoriile de pacienţi consideraţi cu risc înalt de a dezvolta forme severe de COVID-19, inclusiv persoane cu comorbidităţi.
Pacienţii care prezentau simptome ale bolii de cel mult şapte zile, sau nespitalizați au primit prin injecţie intramusculară o doză de 600 de mg de AZD7442 şi au beneficiat de o scădere cu 50% a riscului de a contracta o formă gravă de COVID-19 sau de a deceda, în comparaţie cu cei care au primit un placebo, potrivit aceluiaşi comunicat.
După tratament, riscul de a dezvolta un COVID-19 cu formă gravă sau care duce la deces, a fost redus
O analiză a datelor medicale ale participanţilor la studiu care au primit acest tratament în primele cinci zile după apariţia primelor simptome arată că „AZD7442 a redus riscul de a dezvolta un COVID-19 cu formă gravă sau care duce la deces în 67% din cazuri în comparaţie cu un placebo”, au anunţat autorii studiului, conform Agerpres.ro.
„Ţinând cont de progresia infecţiilor grave cu COVID-19 în întreaga lume, există o nevoie importantă ca noile terapii, precum AZD7442, să fie utilizate pentru a proteja populaţiile vulnerabile”, a comentat Hugh Montgomery, profesor de medicină ATI la University College din Londra şi unul dintre coordonatorii principali ai studiului clinic, la care au participat 903 de persoane.