E finalul pandemiei! Vestea anului vine din Israel: Reduce mortalitatea cu 70%

Coronavirus COVID-19 medicamente

Sursă: Dreamstime

Un tratament israelian pentru forma severă a COVID-19, denumit MesenCure, reduce mortalitatea cu 70%, conform studiilor clinice de fază II efectuate în trei spitale mari din Israel. Pe baza acestor rezultate, compania israeliană Bonus BioGroup speră că va putea trata mai mulți pacienți, nu numai în Israel, ci și în alte părți ale lumii. Compania pregătește datele pentru a le transmite autorităților de reglementare din SUA și Europa.

Bonus BioGroup a lansat noi date săptămâna aceasta, care arată că rata de supraviețuire la 50 de pacienți spitalizați, aflați în stare gravă, cu o saturație de oxigen de 93% și mai mică și cu pneumonie difuză, și care au primit până la trei doze de tratament MesenCure, a fost de 94%.

Conform datelor, 47 din din 50 de pacienți au supraviețuit. Comparând primii 30 de pacienți din studiu cu alți 60 de pacienți care au fost utilizați ca grup de control, rezultatul a fost și mai uimitor: doar 6,7% dintre pacienții tratați cu MesenCure au murit din cauza COVID-19 sau a complicațiilor, comparativ cu 23,3% din grupul de control.

„Rezultatele sunt mai bune decât ne așteptam”, a spus CEO-ul companiei, Dr. Shai Meretzki. „Ne așteptam la rezultate bune, dar nu atât de bune în comparație cu grupul de control”, a subliniat el.

Vaccinarea este necesară pentru a preveni coronavirusul. Noile medicamente antivirale de la Merck și Pfizer arată probabilitatea de succes pentru tratarea pacienților în stadiul incipient al bolii. Dar nu există încă un medicament disponibil care să ajute la salvarea vieților pacienților infectați, aflați în stare gravă, notează Jerusalem Post.

Pneumonia și furtunile de citokine care duc la sindromul de detresie respiratorie sunt o complicație frecventă a COVID-19, cauzată de acumularea excesivă de globule albe și lichid în plămâni.

Ce este MesenCure

MesenCure este o terapie celulară constând din milioane de celule vii împachetate și administrate cu fiecare doză. MesenCure constă din Celule Stromale Mezenchimale (MSC) activate care sunt izolate din țesutul adipos al donatorilor sănătoși; un minim de 45.000 de doze pot fi produse de la un singur donator.

Celulele se introduc prin perfuzie în persoana bolnavă, iar astfel celulele vii călătoresc în fluxul sanguin până ajung în plămâni. Când simt inflamația, celulele MesenCure încep să secrete factori antiinflamatori și regeneratori.

Acești factori reduc activarea celulelor inflamatorii și furtuna de citokine și împiedică acumularea în continuare a celulelor inflamatorii în plămâni. De asemenea, încurajează eliminarea celulelor albe din sânge și susțin regenerarea țesuturilor.

MesenCure scurtează și perioada de spitalizare a pacienților, cu 45%

Studiul de fază II din Israel, după cum s-a menționat, a inclus 50 de pacienți, toți definiți ca fiind cu formă severă.

Majoritatea dintre aceștia aveau, de asemenea, măcar o afecțiune care îi făcea mai predispuși la deces din cauza COVID, precum diabet, obezitate, exces de lipide în sânge sau hipertensiune arterială, a explicat Dr. Tomer Bronshtein, șeful de cercetare al Bonus BioGroup.

Dincolo de rezultatele privind reducerea mortalității, s-a constatat că MesenCure scurtează și perioada de spitalizare a pacienților, cu 45%, de la o medie de 17,2 zile la doar 9,4 zile, adică o diferență de opt zile.

Aproximativ jumătate dintre pacienții cu formă severă a Covid tratați cu MesenCure au fost externați din spital și la doar o zi după încheierea tratamentului. Astfel, prima pacientă căriea i s-a administrat MesenCure, o femeie în vârstă de 73 de ani, și-a revenit atât de repede după doar o doză de tratament, încât medicii au sunat la companie pentru a anunța că aceasta s-a dat jos din pat și a început să se simtă mai bine de-a doua zi.