Austria s-a numărat printre primele state europene care au impus obligativitatea purtării măştilor, la începutul lunii aprilie, pentru a preveni transmiterea infecţiei cu noul coronavirus. Acum, această ţară a anunţat că renunţă de la 15 iunie la obligativitatea purtării măştilor de protecţie în şcoli, magazine şi locuri turistice, dat fiind că numărul cazurilor active de infectare cu noul coronavirus a scăzut sub 650, a anunţat vineri executivul de la Viena, transmite DPA.
De la mijlocul lunii viitoare nu se va renunţa însă total la măşti, care vor trebui purtate în continuare în transportul public, de către frizeri şi ospătari, precum şi în spaţiile publice unde este imposibil să fie păstrată o distanţă minimă de 1 metru.
„Ne putem da jos măştile pas cu pas”, a declarat cancelarul Sebastian Kurz într-o conferinţă de presă la Viena, anunţând o nouă fază cu „mai puţine reguli şi mai multă responsabilitate individuală”. „Ne aflăm pe drumul bun”, atât timp cât numărul zilnic de noi infectări s-a menţinut sub 50 în ultimele săptămâni, a mai spus Kurz.
Renunţarea parţială la obligativitatea măştilor este una din măsurile prin care Austria încearcă să revină la o viaţă normală. Hotelurile şi sălile de fitness se pot redeschide de vineri, după ce o decizie similară a fost luată deja pentru magazine, restaurante şi şcoli.
Carantină pentru cărţi
Tot din Austria vine însă şi o măsură mai puţin obişnuită. Pentru a îi proteja pe cititori de riscul de infectare cu noul coronavirus, Biblioteca Naţională a Austriei va introduce un regim de carantină pentru cărţile returnate: orice carte returnată de oricare abonat al bibliotecii va trebui să fie păstrată într-o cameră specială timp de 24 de ore.
„Timpul este un excelent dezinfectant pentru hârtie şi coperte şi această metodă este preferată în raport cu folosirea unor produse chimice, prin prisma conservării cărţilor”, au transmis reprezentanţii Bibliotecii Naţionale a Austriei într-un comunicat.
Totodată, baza de date online a instituţiei va fi actualizată, pentru ca utilizatorii ei să poată să vadă dacă volumele dorite de ei sunt deja împrumutate, se află pe rafturi sau au fost plasate în carantină, scrie Agerpres.