Un român a primit o amendă de 24.000 de lei, vineri, de la polițiștii din municipiul Lugoj, județul Timiș, după ce a fost prins transportând peste 4 metri cubi de lemne tăiate dintr-o pădure, însă în documentele care însoțeau transportul era menționată o cantitate mult mai mică.

Polițiștii l-au oprit pe strada Bucegi pe bărbatul care conducea o camionetă încărcată cu lemne. După ce au verificat documentele, au descoperit că acesta nu avea actele necesare pentru transportul lemnelor, iar cantitatea trecută în documente era mai mică decât cea din camion – în realitate, transporta 4,23 metri cubi de lemn, inclusiv fag și frasin.

Drept urmare, șoferul a fost amendat cu 24.000 de lei, conform legii, iar lemnele au fost confiscate, a informat, vineri, I.P.J. Timiș.

România utilizează inteligența artificială pentru a combate furtul de lemne

Vă reamintim că Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MADR) utilizează inteligența artificială pentru a combate furtul de lemne din România. Guvernul de la București a semnat recent un parteneriat cu Google, care permite monitorizarea și analizarea transporturilor de lemn prin inteligență artificială.

De altfel, România folosește și alte tehnologii avansate, cum ar fi hărțile satelitare și sistemele de monitorizare video inteligente, ce pot detecta automat transporturile ilegale și pot alerta autoritățile române în timp real.

transport de lemne, lemn, lemne de foc, defrisari ilegale
SURSA FOTO: Dreamstime

În fiecare lună, în sistemul SUMAL erau generate 400.000 de avize de transport, echivalentul a 1.600.000 de fotografii, iar angajații de la MADR erau nevoiți să le verifice manual, o sarcină extrem de dificilă. Pentru a face acest proces mai eficient, au apelat la Google, care, în doar 0,64 secunde, poate genera un raport ce indică posibile suspiciuni de fraudă sau nerespectări ale legii, inclusiv utilizarea de fotografii neconforme.

Sistemul SUMAL este un sistem unic la nivel global, care asigură trasabilitatea lemnului de la exploatare până la destinația finală, indiferent de numărul depozitelor intermediare. Totuși, deși el este esențial în combaterea furtului de lemne, nu poate preveni toate infracțiunile deoarece hoții găsesc mereu noi modalități de a ocoli legea, a explicat ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet.

Cât costă un metru cub de lemne de foc în toamna anului 2024?

În acest an, prețurile pentru lemnul de foc cumpărat de la Romsilva, prin Direcția Silvică Bistrița, variază între 73,5 lei/mc și 416,5 lei/mc (TVA inclus), în funcție de tipul și calitatea lemnului. Cei interesați pot depune cereri la ocolul silvic.

La cerere, transportul poate fi asigurat fie cu o mașină cu o capacitate maximă de 16 mc, fie cu un tractor cu remorcă de până la 8 mc pe cursă. Vezi aici mai multe detalii.