E în vigoare în toată România! Milioane de români sunt vizați. E obligatoriu
Avocatul Adrian Cuculis a explicat că legea moștenirii reglementează fiecare element cu privire la bucata de avere pe care fiecare succesor o primește.
El mai spune că averea este împărțită în mod egal copiilor, în timp ce soțul sau soția regretatei persoane primește o treime din avere. Cu toate acestea, cunoscutul avocat spune că există situații în care statul moștenește întreaga avere a defunctului.
„Copiii împart averea în mod egal. Soția sau soțul supraviețuitor are o treime din moștenire, chiar dacă nu a dobândit împreună cu soțul sau soția bunurile în timpul căsătoriei. Atunci când nu există niciun fel de moștenitor, statul este cel care moștenește toate bunurile unei persoane, procedura numindu-se vacanță succesorală”, explică avocatul Adrian Cuculis.
De asemenea, el mai spune că dacă doi soți nu au avut copii, iar părinții unuia dintre soți sunt și ei decedați, atunci întreaga avere este moștenită de către soțul rămas în viață, doar dacă acest lucru este specificat într-un testament.
Moștenitorii rezervatari au dreptul obligatoriu de a primi o parte din avere
Avocatul mai spune că moștenitorii rezervatari, adică soțul, copiii, nepoții sau părinții au dreptul de a primi în mod obligatoriu măcar jumătate din cota succesorală.
Dacă există neînțelegeri în acest sens, se poate apela oricând la instanța de judecată.
„În cadrul instanței de judecată, lucrurile care în mod normal ar putea să dureze o lună sau câteva săptămâni, se transformă într-un proces de lungă durată, însă și beneficiile de la final sunt altele. (…) În cadrul procedurii judiciare părțile se pot înțelege chiar dacă au ajuns să deschidă acest diferend în instanță. Dacă pe parcursul procesului reconsideră poziția pe care au avut-o la început, pot face o tranzacție și atunci litigiul se închide ca atare”, mai precizează Adrian Cuculis.
În plus. avocatul explică faptul că există și categoria de persoane care nu sunt demne de a moșteni pe cineva: cele declarate nedemne de instanța de judecată sau de notarul public, cele condamnate penal și cele care au ascuns sau au falsificat testamentul defunctului.
Tot legea stabilește că persoana nedemnă nu are posibilitatea de a moșteni nici legal, nici prin testament.