Potrivit unui reportaj exclusiv evz.ro, a fost luată o măsură drastică în privința celor care mor din cauza pandemiei de coronavirus. Totuși, ordinul Ministerului Sănătății nu este încă pus în practică.
Ce prevede ordinul Ministerului Sănătății
În Monitorul Oficial nr. 207 din data de 13 martie 2020 a fost publicat OMS nr. 436/2020. Adică, „Protocolul specific privind managementul în caz de deces al pacienților infectați cu noul coronavirus (SARS-CoV2)”. Concret, în acest protocol se arată că trupul celui decedat din cauza Coronavirus nu va putea fi văzut decât de cel mult doi membri ai familiei, care vor trebui să poarte echipament de protecție, dar nici nu va putea fi atins decât cu mănuși de protecție. Trupul neînsuflețit se bagă în saci, se dezinfectează cu produse biocide, apoi se introduce în sicriu, care va fi sigilat. Înmormântarea sau înhumarea se face în cel mai scurt timp, iar sicriul va rămâne închis, fiind interzisă orice acțiune de deschidere a acestuia.
Oamenii de la Institutul de Medicină Legală nu au fost instruiți să facă acest lucru
Un jurnalist de la Evenimentul Zilei a deci să meargă la Institutul de Medicină Legală pentru a afla mai multe informații cu privire la acest ordin. Acesta întrebat dacă există vreo dispoziție specială în cazul în care vreo rudă ar muri în această perioadă. Una dintre funcționarele de la ghișeu a declarat că nu li s-a făcut vreo recomandare în timp ce cealaltă a declarat că poate fi un ordin de la Ministerul Sănătății.
Nici Administrația Cimitirelor nu are informații în acest sens.
Ce spune un medic legist despre ordin
„Sunt măsuri mai energice dar care se respectau și până acum în activităţile medicale cu risc biologic crescut. Aceste proceduri sunt necesare și pentru autopsiile anatomopatologice din spitale, inclusiv pentru protecția muncii și prevenția contaminărilor.
Au mai fost epidemii, precum gripa aviară și gripa porcină , pericolul permanent de contaminare TBC, HIV-SIDA, HEPATITĂ tipB,C etc.”, a precizat, în exclusivitate pentru evz.ro, dr. Gheorghe Alexandrescu, fostul șef al Laboratorului de Prosectură al INML, medic legist care a lucrat zeci de ani în instituția centrală a medicinii legale românești.
Legistul a explicat că, pentru a se preveni infectarea cu virusul COVID-19, la necropsie se impune, mai întâi, îmbălsămarea cadavrului, înainte de a se proceda la deschiderea corupului celui decedat. Și asta după ce răposatul a fost identificat de către doi aparținători „echipați corespunzător”.